RELLEU EN UNA DE LES GRANS EMPRESES ENERGÈTIQUES
Isidre Fainé serà president de Gas Natural
La Caixa i Repsol tanquen la venda del 20% de la gasista per 3.802 milions
Operació tancada. Criteria, que aglutina les participacions industrials de La Caixa, i Repsol, han segellat un acord per vendre el 20% de Gas Natural (10% cadascuna) a Global Infraestructure Partners (GIP) per un total de 3.802.000 d'euros.
Alhora, aquesta transacció obre la porta al fet que Isidre Fainé, president de la fundació bancària La Caixa i de Criteria, rellevi Salvador Gabarró a la presidència de la gasista, com a conseqüència dels acords de govern adoptats. Fainé va entrar al consell de la gasista fa més d'un any en substitució de qui va ser vicepresidene de CaixaBank, Joan Maria Nin. Des de llavors es donava per fet que Fainé ocuparia aquest lloc, que no tindrà caràcter executiu.
Fruit dels compromisos adquirits en l'operació de compravenda, el principal accionista, que serà Criteria, amb el 24%, podrà proposar el president. El segon annex dels acords signats entre els venedors i el comprador estableix que és "raonable" que la presidència "correspongui a un dels consellers designats per la part que tingui una participació en el capital de la societat signficativament superior a la de la resta, posició que actualment ostenta Criteria".
Cadascuna de les parts venedores s'embutxaca amb aquesta venda 1.901,3 milions d'euros. La transacció es segella a 19 euros per acció, fet que suposa un 2,6% del preu de tancament d'aquest dilluns. Repsol obté una plusvàlua d'uns 246 milions d'euros amb la venda d'aquesta participació i Criteria, de 218 milions.
Amb aquesta transacció, que es va conèixer fa 11 dies, es trenca també el pacte parasocial de control a la signatura gasista que mantenien l'entitat financera i la petroliera des del 2000 i que va ser objecte de modificacions posteriors al 2002 i el 2003. Aquest acord, que estableix entre altres coses que la petroliera designa el conseller delegat de la gasista i la Caixa el president; va néixer amb la creació de Gas Natural el 1990, fruit de la fusió entre Gas Madrid (INI i Repsol) i l'antiga Catalana de Gas, el principal accionista era La Caixa.
El tàndem accionarial tradicional format per La Caixa i Repsol passarà a ser un triumvirat amb GIP, un fons especialitzat en infraestructures i energia que és el soci de referència de Saeta Yield, la companyia d'energies renovables d'ACS, presidida per Florentino Pérez.
Les parts han segellat també una sèrie de copromisos de govern corporatiu mitjançant el qual les decisions més importants i estratègiques, com els comptes, les compravendes, el pla estratègic o la política de dividends, s'han de prendre amb majoria reforçada de dos terços. Segons fonts coneixedores de les negociacions, un dels objectius era arribar a un acord o aliança industrial a llarg termini amb GIP i garantir l'estabilitat del capital.
Criteria mantindrà quatre consellers, mentre que Repsol (20%) en perdrà un i es quedarà amb tres, els mateixos amb què comptarà GIP (20%). A més hi haurà dues vicepresidències: una proposta per la petroliera i una altra pel nou accionista. El signant que redueixi en 10 o més punts percentuals la seva participació "quedarà exclòs del contracte", segons s'estableix en una de les clàusules.
En tot cas es defuig la figura de l'acció concertada o pacte parasocial. Si és així, les parts es veurien obligades a llançar una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) sobre el 100% de Gas Natural, tal com estableix la normativa. La Caixa i Repsol, malgrat superar el llindar legal del 30%, es van lliurar en el seu dia d'aquesta obligació gràcies al fet que el ministeri d'Economia dirigit per aquell temps per Rodrigo Rato va introduir una sèrie d'exempcions que aquests complien, però que, amb els canvis, incomplirien.
Notícies relacionadesDes que van transcendir les negociacions, aquestes s'han accelerat, fins a l'extrem d'acabar aquest mateix dilluns. Tot està condicionat que s'implementin "en els òrgans de Gas Natural els canvis derivats de govern corporatiu" acordats, segons el pacte.
L'entrada en el capital per GIP encaixa en l'estratègia de l'equip directiu de Gas Natural. A més de que el desembarcament de capital forà ja suposa una bona notícia, es tracta d'un inversor a mitjà i llarg termini, segons fonts del mercat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista