etapa clau per a la negociació
Les protestes contra els acords comercials TTIP i CETA arriben a Brussel·les
La coordinadora belga de la manifestació preveu l'assistència d'entre 10.000 i 15.000 persones
Greenpeace activists hold banners and giant eyes during a demonstration against the trade agreements TTIP, CETA and TiSA in front of the U.S. Mission in Geneva, Switzerland, September 20, 2016. REUTERS/Denis Balibouse /
La campanya contra els Tractats de Lliure Comerç que negocien la Unió Europea i els Estats Units (el denominat TTIP) i amb el Canadà (conegut com a CETA) segueix recorrent quilòmetres. Després d'Alemanya i Àustria, aquest dimarts arriba a Brussel·les en forma d'una manifestació en què s'esperen entre 10.000 i 15.000 persones. La protesta, convocada per la plataforma d'associacions belga CNCD-11-11-11, començarà a les cinc de la tarda al centre del barri europeu per condemnar una negociació que viurà aquesta setmana una etapa clau.
Divendres, els ministres de comerç dels 28 es reuneixen en un consell informal de Bratislava (Eslovàquia) per fer balanç de les converses amb Washington i debatre la manera de respondre a les preocupacions que ha generat l'acord econòmic i comercial amb el Canadà, negociació que ja està acabada -va finalitzar el febrer del 2016- però que encara ha de rebre via lliure del Consell i l'Eurocambra abans de la firma prevista durant una cimera bilateral que tindrà lloc a Brussel·les el 27 d'octubre. La Comissió Europea ha demanat als governs que firmin i tanquin aquest pacte i les associacions convocants consideren que la cita de divendres, encara que sigui de caràcter informal, podria servir per beneir el pacte.
"Aquests tractats transatlàntics antidemocràtics beneficien sobretot els accionistes de multinacionals i potències financeres en detriment d'agricultors i consumidors, treballadors i pensionistes, dones i joves. Avui hi ha més urgència que mai", reivindiquen des de la coordinadora que ha convocat la protesta, Stop TTIP & CETA, que sortirà des del Consell on es reuneixen habitualment els ministres per instar l'Executiu belga a no estampar la seva firma al CETA.
Notícies relacionades"Aquest tractat representa el cavall de Troia del TTIP amb els Estats Units perquè les empreses americanes en tindran prou de crear una filial al Canadà per accedir al mercat europeu i utilitzar els tribunals d'arbitratge previstos en el CETA", explica Michel Cermak, que no es fia de la postura dels socialdemòcrates alemanys contra el TTIP. La manifestació tindrà lloc entre les 5 i les 7 de la tarda i obligarà les autoritats a tancar tota la zona al voltant del Consell.
A la protesta també hi assistirà una representació del sindicat USO, que rebutja aquests acords comercials perquè ni el Canadà -que té en la UE el seu segon soci comercial- ni els Estats Units -el principal inversor a la UE- han subscrit vuit convenis de l'Organització Internacional del Treball, que els estats membres sí que han ratificat, perquè no garanteixen un control adequat dels beneficis, perquè els béns i serveis públics seran sotmesos a regles de mercat que "perjudiquen l'interès de la ciutadania" i perquè segueixen rebutjant el sistema de resolució dels conflictes entre inversors i estats perquè escapa a la justícia ordinària.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034