EQUIPARACIÓ DE FIXOS I TEMPORALS

El Tribunal de la UE posa potes enlaire el mercat laboral espanyol

Els experts consideren que la Justícia de la UE obre la via de la pròxima reforma laboral

Els sindicats exigeixen l'aplicació immediata de la sentència per equiparar l'acomiadament dels eventuals i els fixos

4
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La propera reforma laboral truca a la porta. De forma inesperada i amb un Govern en funcions, el Tribunal de Justícia de la UE ha disparat el tret de sortida amb una sentència que els experts consideren de calat i amb uns efectes importants sobre la gran borsa de treball temporal que pateix Espanya. L'obligació d'equiparar les indemnitzacions per acomiadament dels eventuals amb les dels indefinits obre la via, a través d'una sentència, per negociar una vella i controvertida proposta: el contracte laboral únic.

Els jutges de Luxemburg responen, a una petició d'aclarir un dubte del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que els empleats interins, que a l'Administració espanyola superen els 300.000, tenen dret a cobrar la mateixa indemnització per acomiadament que els treballadors indefinits, que és d'un mínim de 20 dies de sou per any treballat.

Així mateix, en els fonaments jurídics recorda que una directiva europea impedeix discriminar els eventuals, que ara tenen dret a cobrar 12 dies quan se'ls acaba el contracte. La major flexibilitat juntament amb uns costos laborals inferiors s'han convertit en la clau del 'boom' de la temporalitat en el mercat laboral espanyol, que encapçala el rànquing europeu amb un 20% dels ocupats que pateixen la precarietat i un 90% dels contractes nous.

ANÀLISI DEL GOVERN

Les repercussions de la decisió han suscitat un ampli debat amb posicions contraposades. El Ministeri d'Ocupació va intentar acotar els efectes als treballadors interins i deixar al marge els temporals. El secretari d'Ocupació en funcions, Juan Pablo Riesgo, ha indicat que el ministeri "analitzarà l'impacte d'aquesta sentència en la seguretat jurídica en les relacions laborals", i ha afegit que quan hi hagi un nou Govern "podrà implementar els canvis oportuns si així ho considera convenient ".

Però els sindicats i alguns experts veuen la sentència com un torpede a la línia de flotació del mercat laboral espanyol. "La sentència, a diferència d'altres anteriors, té una gran contundència i deixa poc marge a la interpretació. Tant els interins com els treballadors temporals tenen dret a cobrar la mateixa indemnització que els treballadors indefinits", assegura Jesús Cruz Villalón, catedràtic de Dret del Treball de la Universitat de Sevilla. Segons la seva opinió, "amb aquesta sentència els jutges ja poden aplicar aquesta jurisprudència tot i que encara no s'hagi traslladat a l'Estatut dels Treballadors o bé demanar més aclariments al Tribunal de Justícia de la UE".

PENDENTS DELS JUTGES

De facto, la decisió judicial situa sobre la taula del pròxim Govern l'eix central de la reforma laboral, segons Cruz Villalón, tot i que la via cap al contracte laboral únic "pot ser molt diferent en funció de qui governi" ja que es pot dur a terme millorant la indemnització dels temporals o rebaixant la dels fixos. En els últims anys, algunes propostes per crear un contracte únic 'low cost' amb una indemnització a la baixa van quedar bloquejades després de generar un ampli rebuig social.

L'advocat que va presentar la demanda d'una treballadora que ha desencadenat el pronunciament del tribunal de Luxemburg, Luis García Botella, es planteja "si té sentit mantenir tants tipus de contractes si els temporals i els indefinits acaben tenint els mateixos drets" en un aspecte tan essencial com la indemnització per acomiadament, però adverteix del risc d'una equiparació a la baixa.

En un sentit similar es pronuncia el catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Eduardo Rojo Torrecilla a l'advertir que "alguns poden tenir la temptació d'aprofitar l'oportunitat per reduir la indemnització per acomiadament de 20 dies", tot i que matisa que la decisió europea "no té efectes directes sobre els contractes temporals, encara que sí sobre els interins".

PRUDÈNCIA D'ALGUNS EXPERTS

Igual que Rojo Torrecilla, el magistrat del social de Barcelona Joan Agustí recomana "prudència" en la interpretació de la sentència europea perquè "la conclusió és clara respecte al fet que els interins han de cobrar indemnització però no tant en el cas dels treballadors temporals". El tribunal deixa clar que, segons la directiva europea, "no pot existir discriminació en les condicions laborals dels empleats eventuals i indefinits i considera que la indemnització per acomiadament o finalització de contracte forma part d'aquestes condicions".

Notícies relacionades

Per Ignasi Beltran, professor de Dret del Treball de la UOC, es tracta d'una sentència "amb una enorme implicació" a la qual se li podria exigir "més nivell de precisió tècnica". "En els termes en què s'ha fonamentat, resulta poc convincent. En tot cas, haurem d'estar a l'expectativa de les reaccions normatives i/o judicials que se succeeixin a partir d'ara", afirma en un article publicat al seu bloc.

L'advocat Juan Antonio Sagardoy ha qualificat la sentència de "molt rellevant" perquè suposa "un abans i un després" perquè els tribunals hauran d'ajustar a aquesta interpretació. "Cal prendre bona nota d'aquesta sentència. No és obligatòriament vinculant, però els tribunals espanyols s'hi han d'ajustar", ha insistit Sagardoy, que ha recordat que en gairebé tots els països les indemnitzacions de fixos i temporals estan més pròximes entre si que a Espanya.