NOU ESCÀNDOL D'EVASIÓ FISCAL

L'excomissària europea Neelie Kroes va tenir una firma 'offshore' a les Bahames

Leopoldo Fernández Pujals, fundador de Telepizza, també va tenir empreses al paradís fiscal

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació destapa una nova llista de defraudadors

lpedragosa23582837 neelie kroes160921201756

lpedragosa23582837 neelie kroes160921201756 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts

L’excomissària europea de Competència entre el 2004 i el 2010, Neelie Kroes, va figurar des del 2000 fins a l’octubre del 2009 com a directora d’una societat offshore, opaca al fisc, radicada a les Bahames, país que es caracteritza per la seva escassa transparència fiscal malgrat  que en els últims anys ha arribat a acords bilaterals d’intercanvi d’informació amb alguns estats, com és el cas d’Espanya.

Aquesta és una de les informacions més destacades de les publicades ahir per El Confidencial i La Sexta després d’analitzar les dades de més de 175.000 societats radicades a les illes entre el 1990 i el 2016. Aquests mitjans han tingut accés a les dades en el marc d’una investigació internacional coordinada pel Suddeütsche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, en la seva sigla en anglès), que ja va realitzar un treball similar en ocasió dels anomenats papers de Panamà que a Espanya va acabar amb la dimissió del llavors ministre d’Indústria José Manuel Soria.

Després del seu pas per la Direcció de Competència, Kroes va continuar el seu periple europeu com a comissària d’Agenda Digital, càrrec que va ocupar fins al 2014. En cap de les dues declaracions d’activitats que va presentar davant la Comissió va esmentar la companyia radicada a les Bahames, Mint Holdings. Fonts pròximes a l’excomissària afirmen ara que el fet que mantingués el càrrec al registre de les Bahames es va deure a un problema administratiu i van recalcar que aquesta societat no va arribar a executar l’activitat per a la qual estava prevista, la possibilitat d’invertir en l’energètica nord-americana Enron.

FERNÁNDEZ PUJALS

Notícies relacionades

En els papers de les Bahames apareixen també empresaris vinculats a Espanya. El més destacat és Leopoldo Fernández Pujals, que va ser fundador de Telepizza i president de Jazztel, entre altres càrrecs, i amb residència a les illes des de fa anys. Pujals va fundar i va vendre Telepizza per 300 milions d’euros i el maig del 2015, va ingressar més de 480 milions per la venda de Jazztel, companyia de telecomunicacions en la qual va arribar a ser el president. Segons la informació d’El Confidencial, Pujals és director d’almenys tres societats a Bahames, on apareix amb Pedro Español, un dels seus col·laboradors més pròxims. Des del 2013 comparteix càrrec amb la seva dona, María Linarejos Vilches Jordán, nascuda a Jaén i resident a Espanya. Marilina, com és coneguda, col·labora en la gestió de la finca familiar a Toledo, l’eugassada Centurión. Un nom utilitzat també per a una de les societats, Centurion Productions Limited, registrada a Bahames des del 2006. 

La falta de transparència i l’absència d’impost de societats situen les Bahames en un lloc destacat entre els que suposen un risc per al rentat de diners.