CANVIS EN UNA COMPANYIA DE L'IBEX

Gas Natural inicia una nova etapa amb Isidre Fainé de president

El consell del grup energètic s'adapta aquest dimecres per donar cabuda a GIP, el seu nou accionista amb el 20%

isidre-fain-y-salvador-gabarr

isidre-fain-y-salvador-gabarr / David Campos

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Isidre Fainé es convertirà aquest dimecresIsidre Fainé  en president de Gas Natural durant el consell d'administració extraordinari que celebrarà l'empresa. L'actual president, Salvador Gabarró, li cedirà el testimoni que va rebre el 2004 de la mà d'Antoni Brufau, actual president de Repsol.

Ha sigut un període en què, després de l'opa fallida sobre Endesa, va absorbir l'antiga Unión Fenosa el 2008 per complir l'objectiu de crear un grup energètic integrat i la firma s'ha internacionalitzat amb adquisicions com la xilena CGE. El grup també té aprovat un nou pla estratègic en què aposta per les energies renovables i per augmentar els dividendsenergies renovablesdividends.   

Amb el president de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria (el principal accionista del grup energètic amb el 24%) al capdavant, la companyia iniciarà una nova etapa amb Global Infrastructure Partners (GIP) com a soci de referència amb el 20% del capital. La nova fase en què entra l'empresa es caracteritza per la ruptura del pacte accionarial que mantenien La Caixa i Repsol des del naixement de Gas Natural, fruit de la fusió de les antigues Gas Madrid i Catalana de Gas.

I fruit dels acords amb GIP, que ha comprat per 3.802,6 milions la seva participació (10% a Criteria i 10% a Repsol), es remodela el consell d'administracióconsell d'administració, que comptarà amb dos vicepresidents no executius. Un per Repsol, el conseller delegat de la petrolera, Josu Jon Imaz, i un altre per GIP, que probablement serà Mario Armero, tot i que sembla que encara no està decidit qui serà.

Sortiran del consell alguns vocals rellevants com Antoni Brufau (president de Repsol), Demetrio Carceller (propietari de Damm), Juan Rossell (president de la CEOE) i Heribert Padrol.

ENTRADES I SORTIDES

Per part de Criteria, a més de Fainé, que ja forma part del consell des de l'any passat, i Enrique Alcántara, entraran en l'òrgan de govern Marcelino Armenter, Alejandro García Bragado, en substitució de Rossell i Padrol.

Pel costat de Repsol, que perd un conseller, a més d'Imaz seguiran com a vocals Miguel Martínez i Luis Suárez de Lezo; mentre que Carceller es queda fora. GIP comptarà amb tres consellers, com Repsol, que també tindrà el 20%.

Notícies relacionades

En els acords amb GIP s'estableix "expressament" que el contracte firmat "no suposa una acció concertada en el context del govern corporatiu de la societat" i que actuaran en els òrgans de la societat "de manera independent", encara que estableixen una aliança industrial i es prendran decisions estratègiques amb majoria reforçada.

Si ampliessin l'acció concertada o la repliquessin, els tres accionistes principals es veurien obligats a llançar una oferta de compra (opa) sobre el 100% del capital de Gas Natural per complir amb la normativa. La Caixa i Repsol es van alliberar d'haver de llançar una opa al seu dia, malgrat superar el llindar legal del 30% (sumaven el 64%), gràcies a una norma del Ministeri d'Economia que va incloure una sèrie d'exempcions que complien.