ENERGIA
L'acord per reduir la producció eleva el preu del petroli fins als 50 dòlars
L’acord assolit dimecres passat a la nit en la reunió informal de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per reduir la producció de cru, ha tingut el seu primer efecte en una pujada de preus i de les borses de tots els continents. El cru West Texas, referència als EUA, va tancar per sobre dels 47 dòlars el barril (un 5,32% més) i el Brent, de referència a Europa, va arribar als 48,69 dòlars (el 5,91% d’increment). En tots dos casos, el preu va tornar als nivells de fa 20 dies. S’haurà d’esperar encara per conèixer l’impacte definitiu d’un acord qualificat d’històric i aconseguit per unanimitat. A curt termini, avui mateix es podrà determinar si es manté l’escalada de preus i, a llarg termini, es veurà si es manté la unanimitat per determinar les quotes de reducció per país en la reunió de l’organisme a Viena el 30 de novembre vinent.
LA PRIMERA RETALLADA POSTCRISI / De moment, l’únic segur és que hi haurà restriccions i que es passarà dels 33,24 milions de barrils diaris de l’agost a entre 32,5 i 33 milions al novembre, un nivell de producció que es mantindria durant tot el 2017. AquestA és la primera retallada de producció en vuit anys, un temps en què s’ha produït una de les recessions més grans de l’economia mundial, responsable d’una contracció del consum i un augment de reserves de l’or negre.
Els inversors havien donat per fet un acord, tal com va anunciar fa unes setmanes el president de Veneçuela, Nicolás Maduro. No obstant, l’escepticisme s’havia estès en les hores prèvies a la reunió d’Alger a la qual van arribar enfrontats els dos gegants de l’OPEP, l’Aràbia Saudita i l’Iran, rivals al Pròxim Orient que han convertit el cru en una arma llancívola, però que és vital per als dos països. La proposta de Veneçuela l’agost passat va ser la base de l’acord, aplaudit per Rússia que, no obstant, ha augmentat la seva producció aquest mes.