INICIATIVA PARLAMENTÀRIA

Sindicats i oposició demanen que els Pressupostos financin la pujada de les pensions

Reclamen un increment de l'1,2% per al 2017, igual que la previsió d'inflació del Govern

abertran35891664 madrid 13 10 2016  varios grupos parlamentarios registrar n 161013132140

abertran35891664 madrid 13 10 2016 varios grupos parlamentarios registrar n 161013132140

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els sindicats CCOO i UGT i l'oposició parlamentària (excepte Ciutadans) han donat el primer toc al Govern de Mariano Rajoy (el que està en funcions i que es formarà després de la nova investidura) per recordar-li que no té majoria absoluta, ni tan sols sumant el partit d'Albert Rivera, i que necessitarà pactar. El tema d'aquest primer avís no és pas menor: les pensions i la seva revalorització per al 2017. De moment, aquest dijous s'ha visualitzat el poder de l'oposició (178 diputats, dos més que la majoria absoluta) que ha format una pinya per demanar que les pensions pugin l'1,2% el 2017 i que de manera extraordinària aquest increment es financi amb càrrec als Pressupostos generals de l'Estat.

El text de la proposició de llei presentada al Congrés ataca directament la línia de flotació de la reforma del PP: torna a vincular la pujada de pensions a l'índex de preus de consum (IPC) i preveu compensar els pensionistes per la desviació si la inflació puja més del previst. Recull les propostes de CCOO i la UGT i encara que la iniciativa de la redacció és del PSOE, i la firmen Podem, ERC, el PNB i el grup Mixt, on estan integrats els electes de CDC.

En l'exposició de motius es destaca que la crisi ha limitat la revalorització de les pensions i que el sistema necessita "anticipar mesures de reforç dels ingressos" per fer front als problemes derivats de la precarietat en l'ocupació, l'atur, l'evolució de la demografia i el dèficit de la Seguretat Social. De moment, demana que els diners per a pensions el 2017 surtin dels pressupostos i no de les quotes de la Seguretat Social ni de l'afeblit fons de reserva.

PUJADA DE PREUS

El creixement de l'economia espanyola i la previsible pujada dels preus, que han tancat els últims anys en negatiu, permeten, segons el parer dels sindicats i de l'oposició, revaloritzar les rendes dels més de vuit milions de pensionistes per sobre del mínim del 0,25% que fixa la reforma del PP. En concret, la proposició de llei demana un increment de l'1,2%, d'acord amb la previsió d'inflació que fa el Govern en el programa econòmic enviat a Brussel·les.

En el cas que a finals del 2017 la inflació superi la previsió del Govern, s'hauria d'actualitzar la pujada de les pensions perquè no perdin poder adquisitiu.

"Recollim el guant que ha llançat el mateix Govern, que en les seves previsions es planteja una pujada dels preus entre l'1% i l'1,6%", explica Mercè Perea, portaveu socialista en la comissió del Pacte de Toledo, que a més li envia un altre missatge a l'Executiu: "S'ha acabat recórrer al fons de reserva".

"S'ha de donar tranquil·litat als pensionistes  perquè s'intenta dir que com que s'acaba el fons, s'acaben les pensions, i no és veritat", subratlla Perea, que afegeix: "No ens serveix que el Govern digui que no hi ha diners".

FALTA DE DINERS

Si l'Executiu s'escuda en problemes pressupostaris per oposar-se a la pujada de l'1,2%, el problema es traslladaria al debat dels futurs pressupostos i aquestes propostes "es convertiran en esmenes", assenyala Carles Campuzano (PDC). Aquest veterà diputat recorda que el seu grup ja va advertir al PP quan va aprovar la reforma el 2013 que "les majories canvien i ara n'hi ha una de diferent" que pot aprovar una revalorització superior a la que marca la llei.

Notícies relacionades

La proposició de llei no demana suprimir l'índex de revalorització que va establir la reforma del PP, sinó que només el suspèn per al 2017 per tal que les pensions no perdin poder adquisitiu si els preus pugen més del 0,25%. Per calcular l'increment es prendrà com a referència la taxa mitjana anual de l'IPC del desembre del 2017, mentre que abans de la reforma es tenia en compte l'IPC del mes de novembre.

La majoria política formada per la revalorització de les pensions demana a l'Executiu que convoqui el Pacte de Toledo per debatre sobre el finançament del sistema. CCOO i la UGT calculen que si els incentius a la contractació no surten de la Seguretat Social es comptaria amb uns 3.700 milions d'euros. També proposen retirar el límit a les cotitzacions socials màximes.