cimera en l'aire
Malmström dubta que els 28 puguin donar via lliure aquest dimarts a l'acord de lliure comerç amb el Canadà
Els ministres de Comerç de la UE intenten buscar una sortida al bloqueig imposat per diversos parlaments regionals de Bèlgica
Els contactes s'han multiplicat des que el Parlament de Valònia (Bèlgica) va vetar divendres passat l'aprovació de l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA), però de moment Brussel·les no ha aconseguit respondre a les seves reticències i sense cap mena de dubte aquest dimarts els 28 no podran donar via lliure a aquest pacte. La comissària de Comerç, Cecilia Malsmtröm, ha admès a l'arribar a la reunió extraordinària de ministres del ram, que té lloc a Luxemburg, que la decisió ha de ser unànime i que encara hi ha "països o parts de països que no s'hi compten".
La reunió estava convocada per donar per tancat el pacte i aclarir el terreny per poder firmar-lo en una cimera bilateral entre la UE i el Canadà prevista per al 27 d'octubre a Brussel·les i a la qual està previst que hi assisteixi el primer ministre, Justin Trudeau. "Si no podem firmar, no hi haurà cimera", alertava Malsmtröm sobre el que passarà la setmana que ve si el camí a l'acord no ha quedat obert.
La decisió de Valònia de bloquejar l'acord deixa aquesta reunió en l'aire i els 28 discuteixen aquest dimarts a Luxemburg quina sortida poden trobar a la situació. "He estat treballant intensament amb ells aquests dos últims dies per intentar entendre les seves inquietuds i veure què podem fer per satisfer-les, però encara no ho hem aconseguit i les discussions continuen", ha explicat la comissària Malsmtröm, que malgrat tot assegura que és optimista. "Espero que la setmana que ve puguem firmar. No crec que avui sigui possible", ha indicat.
DECLARACIÓ AMB VALOR JURÍDIC
Notícies relacionadesLa responsable de les negociacions, que ha exalçat la "paciència" dels canadencs, ha admès que si els 28 no aconsegueixen firmar l'acord, la Unió Europea estarà en una situació complicada. "Si no podem firmar l'acord amb un dels països més democràtics del món, la resta del món es preguntarà si som un soci fiable. És un bon acord", ha defensat, i ha subratllat que la declaració interpretativa de l'acord negociada en les últimes setmanes per superar les resistències de països com Alemanya, Àustria, Holanda o Luxemburg sí que té caràcter vinculant, al contrari del que sostenen els líders socialistes valons.
El ministre d'Exteriors i de Comerç belga, Didier Reynders, responsable de fer balanç de la situació i traslladar a la resta de col·legues les conseqüències del vot regional, també s'ha mostrat confiat que hi haurà avanços a finals d'aquesta setmana, però ha descartat que l'Executiu federal pugui desoir la crida del Parlament való. "Quan un tractat és mixt -com el del Canadà-, els parlaments regionals també l'han d'aprovar, no només el federal", ha explicat. Reynders també s'ha passat el cap de setmana treballant i preparant una resposta "punt per punt" als problemes plantejats des de Valònia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia