MERCAT LABORAL
La logística estira la creació d'ocupació
El sector d'emmagatzematge contracta 12.100 empleats més aquest any gràcies al comerç electrònic i les noves inversions
Catalunya es converteix en un pol d'atracció de projectes com els d'Amazon i Decathlon
tfuentes35963931 19 10 16 inauguraci n centro log stico decathlon con puigde161028194410 /
L’activitat logística continua creixent amb força gràcies al boom del comerç electrònic. L’expansió de les noves companyies especialitzades en comerç electrònic, encapçalades per Amazon, i de les firmes de transport i paqueteria convertides en repartidores de les compres a domicili han donat ales a la logística i han convertit el sector en un motor de generació d’inversions i d’ocupació.
Les empreses dedicades a activitats d’emmagatzematge i transport relacionades amb aquests centres han creat a tot Espanya 12.100 llocs de treball des del mes de gener fins al mes de setembre d’aquest any, la qual cosa suposa un augment del 6,4% (per sobre de la mitjana), que deixa la xifra d’ocupats total de 200.100 treballadors, segons les xifres de l’enquesta de població activa (EPA) publicades per l’INE. A aquests empleats s’hi han de sumar 104.100 treballadors d’empreses d’activitats postals i de correus.
ELS PERFILS MÉS SOL·LICITATS / L’embranzida de la logística es reflecteix també en altres indicadors i informes. Els perfils professionals relacionats amb l’emmagatzematge s’han situat entre els més sol·licitats per les empreses de manera habitual i també amb puntes importants de demanda com, per exemple, la pròxima campanya de Nadal.
L’ETT Randstad creu que la logística serà un dels sectors punters en la generació d’ocupació durant la pròxima campanya de Nadal, en la qual s’espera que en total es firmin en tots els sectors 338.000 contractes fins al mes de gener.
Els nous hàbits de consum, amb un percentatge creixent de compres a través d’internet, estan modificant també «les necessitats del mercat laboral» amb noves oportunitats d’ocupació per poder cobrir vacants com empaquetadors, toreros, mossos de magatzem o transportistes, entre altres.
La logística s’ha fet un forat significatiu entre els sectors habituals a la llista de generadors d’ocupació, encapçalats pel comerç tradicional i l’hostaleria. Un exemple és la contractació de 1.700 persones a Seur per fer front a l’augment de l’activitat que es genera durant la campanya nadalenca, dels quals un 90% són mossos de magatzem i repartidors i la resta, d’atenció al client, i un total de 365 corresponen a Catalunya, on la firma té el seu principal centre a la ZAL del Port de Barcelona.
«Formar i retenir el talent són valors estratègics. De fet, l’última campanya de Nadal, 500 dels 1.500 empleats que vam contractar per reforçar el servei es van quedar a l’empresa», assegura Itxaso Larrañaga, directora de persones i responsabilitat social.
Aquesta demanda social nova juntament amb la millora del consum han situat la logística, al costat de les tecnologies d’informació, com un dels principals sectors als quals s’han destinat els 14.532 milions d’inversió estrangera que ha atret Catalunya des de l’any 2011.
Aquestes inversions, a més a més de generar llocs de treball, també es poden mesurar per la demanda d’espai logístic, que el tercer trimestre d’aquest any va augmentar el 34,45% en relació amb el mateix període de l’any 2015, amb 166.000 metres quadrats contractats, segons l’últim informe de Cushman & Wakefield.
MOMENT DOLÇ / El sector viu un moment dolç amb grans projectes que han culminat recentment o que es troben en fase d’execució. Entre aquests últims destaca el nou centre logístic que està construint el gegant nord-americà Amazon al Prat de Llobregat, amb una inversió de 200 milions i la creació de 1.500 llocs de treball. La comarca del Baix Llobregat també ha captat altres projectes voluminosos, entre els quals destaca el nou bloc logístic de Mercadona d’Abrera, en el qual la firma invertirà 300 milions d’euros fins a l’any 2018 i ara hi treballen 450 empleats, i les noves instal·lacions de Decathlon a Sant Esteve Sesrovires, en les quals hi ha una plantilla de 350 empleats, dels quals 50 són noves incorporacions i la resta són treballadors procedents d’altres centres.
CENTRES LOGÍSTICS / El Corte Inglés ja compta amb un miler d’empleats dedicats a tasques logístiques i de distribució a Catalunya després de la inauguració de la primera fase d’un nou centre instal·lat a la Bisbal del Penedès, en el qual ha invertit 70 milions d’euros amb possibilitat d’ampliar-lo de cara als prò-
Notícies relacionadesxims anys.
El tèxtil s’ha convertit en un altre dels sectors que han fet importants inversions en logística, amb grans centres com el de Mango a Lliçà d’Amunt inaugurat aquest any, el de Desigual a Viladecans o el d’Inditex a Tordera.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín