APLICACIÓ DE SENTÈNCIES
Les reformes per millorar la indemnització dels interins acomiadats s'alenteixen
Després de tres setmanes des de l'acord encara no s'ha constituït la comissió d'experts
L'Advocacia de l'Estat ha recorregut la sentència de Madrid mentre els sindicats assessoren els afectats
Empleats de la funció pública es manifesten contra les retallades de la Generalitat, el maig passat. /
Després de la tempesta ve la calma. El cas dels interins de l'administració pública que han de ser indemnitzats com els fixos quan s'acabi la seva relació laboral, va fer una accelerada al conèixer-se les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Superior de Madrid per després frenar-se en sec. I així està, a l'espera que el Govern nomeni els dos experts de la comissió que resolgui com aplicar decisions judicials i que es resolgui el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat que no fa sinó endarrerir encara més la resolució del cas.
En el supòsit que els experts tinguin una proposta en el termini establert (un mes des que es constitueixi la comissió, que ja porta un retard de tres setmanes), després el Ministeri d'ocupació haurà de proposar canvis en la llei i enviar-la al Congrés. Allà, el PP no disposa de majoria suficient, per la qual cosa haurà de pactar. Però en això ja s'ha avançat una mica. En l'acord per a la investidura de Mariano Rajoy, firmat amb Ciutadans, s'establia un contracte d'interinitat amb indemnització creixent de 12 a 20 dies per any, i és la solució que defensa la ministra Fátima Báñez. Entre el debat i l'aprovació del tema a les Corts passaran uns quants mesos, i per això, amb sort, el tema podria estar resolt per a l'estiu del 2017.
En tot cas, els canvis seran per al futur ja que no resol la situació de milers d'interins que han sigut acomiadats sense indemnització que hauran de recórrer als tribunals per tenir sentències, com les dues ja existents, que els permetin cobrar. Això si el recurs de l'Advocacia ho permet ja que per a alguns lletrats, la seva presentació ha paralitzat el cobrament de les quantitats ja reconegudes, com en el cas de la treballadora del Ministeri de Defensa emparada per la sentència de Madrid.
SOLUCIONS
Per això els sindicats han posat els seus serveis jurídics a disposició dels treballadors afectats –uns 300.000– la indemnització dels quals podria suposar uns 4.000 milions per a les arques públiques.
Igual que la ministra ja té la solució, els sindicats aporten les seves. La més immediata passa per una regularització urgent dels treballadors precaris i amb substitucions indegudes en les administracions perquè siguin fixos, cosa que rebaixaria les altes taxes d'interinitat, situades ara en l'11%, però que puja al 20% en ensenyament i sanitat.
Notícies relacionadesA mitjà termini, els sindicats volen negociar una nova temporalitat tant per al sector públic com per al privat per acabar amb situacions com la del 2015, quan es van firmar 17 milions de contractes temporals que van tenir una durada mitjana de només 53 dies.
Per a la comissió d'experts, CCOO i UGT han designat dos professors universitaris de Dret del Treball, Joaquín Pérez Rey i José María Miranda Boto, respectivament. En canvi, CEOE i CEPIME han elegit els seus responsables de relacions laborals, Jordi García Viña i Teresa Díaz Terán, respectivament.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"