CITA A LA MONCLOA
Sindicats i patronals reclamen a Rajoy pactes sobre pensions i ocupació
Els líders sindicals i empresarials defensen la necessitat de solucions negociades i evitar els cops de decret

/
El diàleg social es reprendrà avui oficialment. El president del Govern, Mariano Rajoy, es reunirà amb els líders dels sindicats i les patronals per primera vegada des del 2014 per abordar possibles canvis en el mercat laboral i en el sistema públic de pensions. Tant els sindicats com les organitzacions empresarials coincideixen a reclamar a Rajoy que abandoni l'estil dels cops de decret que van caracteritzar l'anterior legislatura i que promogui pactes en matèria d'ocupació i Seguretat Social.
La nova etapa del diàleg social reprendrà la discussió gairebé en el mateix punt i amb els mateixos assumptes sobre la taula de l'anterior cimera social, celebrada el 18 de març del 2014. Els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez, van a la trobada amb "una motxilla carregada" de reclamacions però amb molts recels. Volen comprovar si la cita de Rajoy en l'inici de la nova legislatura es deu a la voluntat real de dialogar o bé es tracta d'una estratègia pròpia d'"un escenari de cartró pedra".
"Anem amb la motxilla oberta i carregada de propostes. Ja veurem si totes les expectatives de diàleg que mostra el Govern últimament es plasmen en voluntats concretes", ha indicat Álvarez unes quantes hores abans de la cita a la Moncloa. En un document que van entregar amb anterioritat a Rajoy, la derogació de la reforma laboral i la seva substitució per un nou marc laboral fruit de l'acord amb els empresaris ocupa el primer lloc de la llista de reivindicacions.
NEGOCIACIÓ ENTRE PATRONALS I SINDICATS
Un altre dels assumptes principals de la nova etapa del diàleg social serà la reforma urgent de la Seguretat Social per millorar els comptes del sistema de pensions. Toxo mostrava també la seva desconfiança sobre la voluntat de diàleg real en aquest tema del Govern. El líder de CCOO va indicar, en relació amb l'oferta de diàleg de Rajoy sobre les propostes sindicals en relació amb les pensions, que interpreta bé "el rajoynià" i que quan el president diu que es pot estudiar alguna cosa "el més probable és que no es faci".
La CEOE i CEPIME situaran a la taula del diàleg social la necessitat d'afrontar aspectes essencials com la creació d'ocupació, la negociació col·lectiva i les pensions mitjançant acords. Com a aval per a aquest plantejament posen la negociació en marxa amb els sindicats per a un nou Acord per a l'Ocupació.
Entre els assumptes pendents de resoldre amb urgència hi ha, a més, la translació a la normativa espanyola de la sentència europea que insta a igualar les indemnitzacions per acomiadament dels temporals i interins amb els indefinits. En aquest tema, els sindicats i les patronals han pogut constatar que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, està plantejant recursos legals a les sentències judicials que estan bloquejant una possible solució acordada.
Ignacio Fernández Toxo Josep Maria Álvarez Pensions Ocupació Juan Rosell CEOE Patronal UGT CCOO Sindicats Govern Mariano Rajoy Relacions laborals Estat del benestar
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump