El planter de la biotecnologia
L'Obra Social i Caixa Capital Risc recolzen amb dos milions 20 projectes en ciències de la salut
Les iniciatives reben 70.000 euros i suport en coneixement i contactes per al negoci
fcasals36604389 barcelona barcelones 12 12 2016 econom a jordi portab161212163255 /
Si en la biotecnologia hi ha un planter o el que podria ser La Masia del Barça, d’on després surten alguns asos, aquesta podria ser CaixaImpulse. Aquest programa pioner de l’Obra Social i de Caixa Capital Risc, les dues entitats del grup La Caixa, ha seleccionat en la seva segona edició 20 projectes, d’un total de 75 que s’hi van presentar, que aspiren a convertir-se en futures empreses biotecnològiques o a vendre la seva tecnologia o avenços científics.
En total, es reparteixen uns dos milions d’euros. D’aquesta suma, uns 70.000 euros per projecte són recursos a fons perdut per valoritzar i ratificar les hipòtesis de l’avenç que els investigadors implicats presenten.
La resta es destina a facilitar l’accés al coneixement en legislació de propietat intel·lectual, regulació, captació de capital, consultoria i suport. De l’edició de l’any passat, la primera, cinc projectes s’estan constituint ja en empresa i un altre està a punt de vendre la seva tecnologia.
Es tracta de facilitar la transferència de coneixement al mercat i proporcionar un full de ruta per al possible negoci", diu Trenchs
I és que es tracta de «facilitar la transferència del coneixement al mercat i de proporcionar un full de ruta per desenvolupar el possible negoci», explica Carles Trenchs, responsable de Caixa Capital Risc. Catalunya disposa d’una xarxa de recerca «excel·lent», però coixeja en la seva conversió en alguna cosa comercialitzable. Per Caixa Capital Risc, CaixaImpulse és com una espècie de banqueta (en termes futbolístics), d’on en el futur poden sortir companyies en què participar.
Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa, ha emmarcat aquest programa en l’estratègia de potenciar la recerca i el coneixement, com ja fa l’entitat a través de beques a investigadors i centres de recerca.
De les 20 iniciatives que s’han presentat, un total de 16 estan a Catalunya. Les altres provenen una d’Andalusia, una de Galícia, una altra de Navarra i una altra de València. Totes les iniciatives s’emmarquen en l’àmbit de les ciències de la vida, la medicina i la salut i aporten innovacions i productes en àrees com el tractament de la fibrosi quística, el càncer endometrial, les lesions de genoll, la leucèmia o les infeccions mutiresistents, entre altres.
Notícies relacionadesEn el procés de selecció s’ha prioritzat tant la qualitat de la ciència com el potencial de transferència dels actius i el seu impacte en la societat.
Un equip d’especialistes filtra els projectes i determina si hi veu potencial per convertir-se en una empresa biotecnològica, ser una tecnologia que pugui transferir-se a una altra indústria o, simplement, si són rebutjables.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín