guerra entre patronals
Foment i Cecot s'embranquen en una nova polèmica sobre les seves competències
El comitè de l'organització catalana frena la proposta del seu president de suspendre la vallesana i guanya temps amb una comissió
Abad reitera la seva voluntat d'optar al relleu de Gay de Montellà i reclama més diàleg a l'entitat
lpedragosa36606439 foment antoni abad161212191925 /
La patronal catalana Foment del Treball i la seva principal associada d’àmbit territorial, la vallesana Cecot, s’han embrancat en una nova polèmica pública en relació amb els límits d’actuació de la segona. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va anunciar ahir al matí que proposaria a l’assemblea general de la patronal la suspensió temporal de Cecot com a membre de l’entitat catalana durant el 2017. Però la proposta va durar poques hores: el comitè executiu de Foment va considerar que era millor obrir una etapa de diàleg i va aprovar la creació d’una comissió sobre les activitats de Cecot abans de suspendre-la temporalment.
En realitat, el comitè va frenar les pretensions del seu president i va apostar per carregar-se d’arguments, fins i tot jurídics, abans d’adoptar una decisió tan dràstica com una expulsió d’un soci, encara que sigui de forma temporal.
UN MES DE TERMINI
Al final de la reunió de la junta directiva, Foment va fer pública una nota en què explica que «ha obert un termini d’un mes perquè Cecot rectifiqui l’àmbit territorial de la seva activitat». També va informar de la creació de la citada comissió d’estudi, formada per tres membres per cadascuna de les dues entitats, «per a l’adequació de l’activitat de Cecot als estatuts de Foment del Treball».
Es va marcar un termini d’un mes hàbil per buscar un acord entre les parts i si passat aquest temps no s’arriba a una entesa, «un informe jurídic sotmetrà a l’acord de la junta directiva la proposta de baixa de Cecot». En definitiva, explicava un dels assistents a la junta, «es tracta que Cecot defineixi amb claredat si opta per ser una organització d’àmbit català, o només vallesà».
En el primer cas, segons el parer de la majoria dels membres de l’actual direcció de Foment, entraria en clara competència amb l’entitat de la qual forma part i per tant hauria d’abandonar-la.
Les tensions d’ahir són l’últim capítol de l’enfrontament que tenen des de fa anys les dues organitzacions, en què la catalana acusa la vallesana d’extralimitar-se en les seves competències i superar el seu àmbit territorial. La situació s’ha encrespat en els últims mesos després que Cecot tornés a celebrar la seva festa de la Nit de l’Empresari a Barcelona l’octubre passat, motiu pel qual ja havia sigut sancionada per Foment el 2015. A més a més d’intentar captar empreses que estan fora d’àmbit territorial.
CANDIDAT ALTERNATIU
En ple enfrontament, el president de Cecot, Antoni Abad, va anunciar la seva intenció de presentar-se al càrrec de president de Foment en les pròximes eleccions, previstes, en principi, per d’aquí dos anys. Després d’aquest anunci, Gay de Montellà va elevar el to de les seves crítiques a Abad, fetes ahir al matí.
El president de Foment va declarar davant els mitjans de comunicació: «Qui pensi que no pot ser substituït, té un problema seriós». I, va afegir que està a favor de sumar «sempre que això no castigui la marca i el model organitzatiu que representa Foment». Gay de Montellà traslladava d’aquesta manera a tots els membres de Cecot, i no només al seu president, el debat sobre si l’entitat ha de continuar o no vinculada a Foment. La versió d’Abad, que també és membre de la junta de Foment, va ser radicalment diferent. Va negar, en una trobada amb els mitjans a la sortida de la reunió, que Cecot s’hagués extralimitat en les seves funcions. Va destacar les aportacions que ha fet la patronal vallesana a la catalana, com la d’un nou model de formació professional, amb què la CEOE està elaborant ara un llibre blanc, i va asseverar que si s’ha produït cap problema ha sigut a causa «d’una falta de diàleg».
RIDÍCUL
Notícies relacionades«Espero que, amb els problemes greus que tenim al davant, no farem el ridícul parlant d’on fem un sopar», va recalcar amb ironia. Però tampoc va deixar passar l’ocasió per posar en marxa la seva peculiar campanya electoral: «Volem un Foment potent i millor, més dialogant i amb més presència en la societat que l’actual».
Sobre la intenció d’Abad d’optar a la presidència de Foment, Gay de Montellà va advertir que abans hauria d’assegurar-se el seu lloc al capdavant de Cecot en les eleccions del 2017. També va contraposar la seva actitud a favor de la limitació a dos mandats a la presidència d’una patronal amb la d’Abad, que ja fa 13 anys que ocupa el càrrec, i va anunciar que no tornarà a presentar-se a la reelecció quan finalitzi el seu mandat. A més, va advertir a Abad que «qui no vulgui jugar aquest nou rol i centrar-se en el seu ego i la seva supèrbia, que sàpiga que s’equivoca i que en aquesta casa no hi trobarà espai».
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"