CRISI D'ENTITATS BANCÀRIES A EUROPA
El Bundesbank alerta contra les ajudes públiques d'Itàlia al Monte dei Paschi di Siena
El president del banc central d'Alemanya, Jens Weidmann, recorda que un rescat bancari de l'Estat ha de ser l'últim recurs
En la seva opinió són els inversors els que han d'assumir els costos d'una reestructuració i no els contribuents
El president del Bundesbank, Jens Weidmann. /
Itàlia ha disparat totes les alarmes econòmiques a la Unió Europea. El president del Bundesbank, Jens Weidmann, ha instat aquest dilluns a "analitzar minuciosament" la situació del banc italià Monte dei Paschi di Siena (MPS) i ha recordat que l'ús de fons públics per a un rescat bancari només s'ha de contemplar "com a últim recurs".
L'advertència arriba en uns moments en què les autoritats econòmiques de la Unió Europea volen instaurar noves regles que donin prioritat "a la protecció del contribuent". Aquest esperit assenyala directament els inversors com els que han d'"assumir la seva responsabilitat", apunta Weidmann en declaracions al diari 'Bild'. "Els fons públics solament es contemplen com a últim recurs i sota un llistó molt alt", prossegueix el president del banc central alemany, que adverteix que en el cas del banc italià hi ha "moltes" qüestions obertes. Abans d'aprovar un rescat s'ha d'"analitzar minuciosament" si el nucli del banc està "econòmicament sa" i vigilar que els diners que s'injectin no sigui utilitzat per "cobrir pèrdues previsibles".
Notícies relacionadesEl fet que sigui l'Estat italià el que entra directament en el capital d'entitats financeres en problemes marca una diferència amb el rescat finançat per la Unió Europea de bancs i caixes a Espanya, per exemple, que va exigir compromisos en termes de política econòmica per al Govern de Madrid. En el cas d'Itàlia, les ajudes directes de l'Estat pretenen eludir la fiscalització extrema per part de Brussel·les de la política de Roma, però el banc central alemany exigeix que aquestes ajudes no siguin un element discriminatori respecte a entitats d'altres països, especialment les alemanyes.
EL CAS DE L'MPS
El banc MPS es disposa a sol·licitar l'ajuda de l'Estat italià per tractar de pal·liar els seus greus problemes de liquiditat, després de fracassar la setmana passada una ampliació de capital per 5.000 milions d'euros davant l'escàs interès suscitat entre els inversors privats. L'entitat suposa un risc per al sistema bancari italià per això el Govern del país va aprovar a continuació un decret amb el qual disposarà de 20.000 milions d'euros per injectar-los en bancs amb problemes de solvència. De moment es desconeix quants diners necessitarà l'MPS dels fons posats a disposició pel Govern i, per tant, es desconeix en quina mesura augmentarà la participació de l'Estat a l'entitat, de la que ja posseeix el 4%. L'operació quedarà sota la mirada de les autoritats de la Unió Europea (UE) i estarà supeditada a un pla de sanejament de l'entitat, que haurà d'estar supervisat pel Banc Central Europeu (BCE).
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín