corrupció

Anticorrupció demana quatre anys de presó per a Blesa pels sobresous de Caja Madrid

El fiscal reclama a l'expresident i a l'exdirector general Sánchez Barcoj també 8,5 milions d'euros per administració deslleial continuada

La fiscalia anticorrupció demana quatre anys de presó per a Blesa, pels sobresous de Caja Madrid. / EFE / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat quatre anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i per al que va ser director general Ildefonso Sánchez Barcoj, per un delicte d'administració deslleial continuada en relació amb sobresous a l'extinta entitat financera.

A l'escrit presentat davant el Jutjat d'Instrucció núm. 45 de Madrid, avançat aquest dilluns per la SER, el fiscal Conrado Saiz sol·licita a més 8,5 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil a pagar solidàriament entre tots dos, que hauran d'ingressar al compte que estableixi Bankia o el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

El gener del 2015, la Fiscalia Anticorrupció va denunciar davant la justícia presumptes irregularitats en les retribucions rebudes per la cúpula de Caja Madrid entre el 2007 i el 2010, per l'increment irregular de sous, indemnitzacions i plans de pensions suposadament fraudulents de Caja Madrid durant l'època de Blesa com a president.

Segons ha pogut confirmar Efe de fonts pròximes al cas, el fiscal atribueix a Blesa i a Barcoj la responsabilitat de l'augment irregular de les retribucions, ja que el consell d'administració els va responsabilitzar d'individualitzar-les. Així mateix, destaca el "coneixement i consentiment" de tots dos en la forma de fixació de la retribució variable dels alts directius, l'excés d'aportacions al pla de pensions com a "gratificació extraordinària", i els "pagaments indeguts en relació amb el cessament" del seu secretari, Enrique de la Torre.

Aquest va percebre 2,89 milions d'euros al cessar en el seu càrrec, i per tant el fiscal el considera partícip a títol lucratiu i proposa que torni aquests diners; en aquest cas, Blesa i Barcoj veuran disminuïda la seva responsabilitat civil en la mateixa quantitat.

Notícies relacionades

El desembre del 2014, el FROB va advertir sobre les suposades irregularitats, després d'encarregar una auditoria forense a l'empresa Price Waterhouse Coopers. Dos anys d'instrucció han portat la fiscalia a sostenir que Blesa va incrementar el sou de nou directius de Caja Madrid el 16% el 2008 de manera arbitrària, sense tenir en compte el parer del consell d'administració de la caixa, que havia acordat un augment de només el 4,5%, que en qualsevol cas havia de ser recolzat per la Comissió de Retribucions.

Blesa, segons el Ministeri Públic, no només va incrementar els salaris quatre vegades més que la quantitat pactada, sinó que ho va fer sense informar aquesta comissió. En el seu escrit, Anticorrupció conclou que Miguel Blesa i la resta del comitè de direcció de Caja Madrid van percebre entre el 2008 i el 2010 un total de 8,5 milions d'euros de manera "irregular" mitjançant increments de sous fixos i variables anòmals, deduccions fiscals fraudulentes que van repercutir en la caixa quan eren computables als directius, i indemnitzacions per acomiadament.