La banca dona oxigen a OHL amb una injecció de 300 milions

Santander, Bankia, CaixaBank, Popular, Sabadell, RBS, Crèdite Agricole i Socièté Gènerale han firmat una línia sindicada d'avals perquè el grup pugui accedir a nous projectes

1
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

La banca creditora d'OHL ha decidit donar aire a OHL perquè pugui tirar endavant nous projectes a causa de les males qualificacions rebudes per les agències de qualificació de ràting que dificulten el seu finançament i podrien acabar generant un problema de viabilitat del negoci. El Santander, Bankia, CaixaBank, Popular, Sabadell, RBS, Crèdite Agricole i Socièté Gènerale han firmat una línia sindicada d'avals de 300 milions d'euros perquè OHL pugui accedir a nous projectes, segons han confirmat fonts financeres. El crèdit sindicat es va firmar d'urgència el 31 de desembre i li permetrà poder accedir a nous projectes com el de l'ampliació del Tranque de talabre a Xile, el tram d'una presa amb un pressupost de 145 milions d'euros. El projecte el lidera l'UTE formada per OHL, Conpax i Valko. OHL també ha anunciat la construcció d'una planta de producció de ciment a Colòmbia per 225 milions d'euros.

El mes de novembre passat, Fitch va rebaixar en un esglaó, de BB- a B+, la nota del deute a llarg termini del grup constructor de la família Villar Mir, i la va enfonsar dins del grau d'especulació, conegut popularment com a 'bo escombraries'. Així mateix, l'agència de ràting ha empitjorat la perspectiva d'OHL, que passa d'estable a negativa. Prèviament, Moody's va rebaixar el ràting de la constructora a Caa1, bo porqueria amb un risc més gran d'impagament.

Notícies relacionades

La constructora que dirigeix Tomás García Madrid va anunciar l'any passat un pla de desinversions per captar 500 milions per atendre els seus compromisos més urgents, entre els quals destaquen el reconeixement de noves pèrdues en els projectes de construcció a l'exterior. Just a finals d'any, gairebé en paral·lel a la firma de la línia d'avals sindicada, OHL va vendre una part del complex turístic de luxe Mayakobá que gestiona a la Rivera Maya de Mèxic a RLH Properties, un grup local d'hotels d'alt estànding, per un import de 218 milions d'euros, amb una plusvàlua de 71 milions d'euros amb l'operació. L'empresa també va aconseguir plusvàlues de 230 milions d'euros l'octubre passat amb la venda d'un 4,4% d'Abertis.

Les obres en dificultats tornaran a consumir recursos fins a 300 milions d'euros en els pròxims dos anys que, en principi, sortiran de la venda d'actius, entre els quals sobresurt el complex Canalejas de Madrid, els hotels mexicans de Mayacobá i la venda total o parcial d'autopistes de peatge.