Nadal: "Hem d'acostumar-nos a preus de l'energia puntualment alts"

El ministre d'Energia reitera que els costos en el mercat elèctric seran similars als del 2015

Recorda que a la majoria de països europeus els governs tenen capacitat de decisió sobre les tarifes

El ministre d’Energia assegura que la llum no es pot abaixar així com així. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha assegurat que a Espanya "ens haurem d'acostumar a uns preus de l'energia més alts en determinats moments". Durant la seva intervenció en el Cinquè Simposi Empresarial Internacional, Funseam, a Barcelona, ha defensat el paper de l'eficiència energètica i "desactivar els elements ideològics de la política energètica".

Davant directius destacats del sector, Nadal ha insistit en la necessitat d'augmentar les interconnexions i de reservar certa capacitat de decisió política en l'establiment de la meitat de la tarifa, en la qual s'inclouen els peatges. En aquest sentit, després de la seva participació en el simposi, ha recordat que "a França, el ministre pot vetar la proposta del regulador". Ha afirmat que el Govern "està mirant" amb la Comissió Europea la manera de poder intervenir en la fixació dels preus i ha recordat que en tots els països europeus existeix certa capacitat d'intervenció i control per part de l'Executiu.

Després de la seva intervenció, a preguntes de la premsa, ha destacat la millora del vent i la millor pressió de la demanda de França com a elements per a la moderació dels preus elèctrics en els últims dies, després d'arribar a rècords des del 2013 el mes passat.

Nadal ha explicat que els mercats de futurs apunten al manteniment d'uns preus elevats del petroli i una meteorologia menys benigna. Tot això, ha dit, fa que tinguem en el futur "preus similars als del 2015", i no els de l'any passat.

POLÍTICA "DEMENCIAL"     

Nadal ha insistit que a Europa s'ha oblidat la gestió de la demanda, a diferència del que passa als EUA. Ha considerat "demencial" la comptabilització de les polítiques d'eficiència energètica en els comptes públics per part de Brussel·les. Segons ell s'haurien d'interpretar com una inversió i no com una despesa, cosa que facilitaria que el sector públic pogués fer una inversió "de primer ordre" en aquest apartat.

El ministre ha assegurat que les decisions de política energètica s'han de prendre "segons la realitat, no com ens agradaria que fos". A més, ha instat la Comissió Europea que en l'anomenat 'paquet d'hivern', amb les línies generals de política energètica, es tingui en compte "la situació dels sistema aïllats", com l'espanyol. Això, ha afegit, "ha de permetre fixar els objectius nacionals en funció de realitats no d'ideologies".

Nadal s'ha mostrat convençut que Espanya serà "dels pocs països" que complirà l'objectiu comunitari que el 20% de l'energia sigui renovable el 2020. Ha defensat que la pròxima subhasta de 3.000 megawatts (Mw) d'energies renovables contribuirà a això. El problema, al seu entendre, radica en l'eficiència energètica que hauria de comptar amb més suport des de Brussel·les.

GESTIÓ DE LA DEMANDA

Notícies relacionades

Segons Nadal, la qüestió no és quanta energia renovable s'introdueix en el sistema sinó "com la gestionarem". I això inclou, ha insistit, "la gestió de demanda" i que l'eficiència energètica "no suposi un gran esforç", perquè "és una inversió amb una altíssima rendibilitat".

"No podem prescindir de cap tecnologia, ni de la nuclear ni del carbó, sinó que hem de veure com ho gestionem millor". Segons ell, "ens haurem d'acostumar a preus més alts en determinats moments i que la demanda sigui més gestionable. I això farà que es compleixi l'objectiu mediambiental".