L'Audiència Nacional imputa Fernández Ordóñez pel 'cas Bankia'
Ordena que declarin els responsables del Banc d'Espanya i la CNMV durant la sortida a Borsa de l'entitat
La Secció Tercera de la sala Penal de l'Audiència Nacional ha ordenat citar a declarar com a investigats els responsables del Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors que tenia sota la seva competència la supervisió de BFA-Bankia en el moment de la seva constitució i posterior sortida a borsa. Entre ells es troben l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordoñez i l'expresident de la CNMV Julio Segura, la imputació dels quals havia sigut rebutjada pel jutge Fernando Andreu, instructor del 'cas Bankia'.
En una resolució, els magistrats admeten parcialment el recurs de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) contra la interlocutòria del jutge Andreu que va rebutjar la pràctica d'una sèrie de diligències sol·licitades en el marc de la investigació per la sortida a Borsa de l'entitat financera. A més de Fernández Ordóñez i Segura, la Sala acorda que se citi també com a investigats els responsables del Banc d'Espanya Pedro Comín, Mariano Herrera García-Cantauri, Pedro González, Jerónimo Martínez Tello i Javier Arístegui i de la CNMV Fernando Restoy.
ADVERTÈNCIES D'INVIABILITAT
La resolució considera procedent la petició dels recurrents de cridar a declarar els responsables de les dues entitats, que tenien sota la seva competència la supervisió de BFA-Bankia en el moment de la seva constitució i sortida a borsa i que, segons aquells, la van autoritzar “malgrat les reiterades advertències de l'equip d'inspecció del BdE de la inviabilitat del grup i que la solució de sortida a borsa no havia de ser aprovada, ja que suposava un greu perjudici per a accionistes, preferentistes i contribuents (estimat en uns 15.000 milions d'euros)”.
La Sala analitza la testifical i els correus electrònics aportats en la causa de l'inspector del Banc d'Espanya José Antonio Casaus i qualifica de “raonable” i “raonada” la pretensió de la CIC sobre la base de l'existència en aquest procediment d'indicis “múltiples, bastants i concurrents de criminalitat respecte als responsables del Banc d'Espanya i la CNMV com a garants i indicatius de la corresponsabilitat de tots dos en els fets investigats”.
Els jutges consideren també que en la fase actual de la instrucció, tal com sostenen els recurrents, no és el moment processal per circumscriure l'àmbit del procediment a una determinada qualificació jurídica dels fets (possible estafa d'inversors de l'article 182 bis), com ha fet l'instructor, sinó que no procedeix verificar-se fins a finalitzada la investigació.
La Sala rebutja la sol·licitud que s'oficiï el Banc d'Espanya perquè aporti tots els correus electrònics remesos i rebuts des de la seva direcció corporativa entre José Antonio Casaus i Pedro Comín, per tractar-se d'una diligència “manifestament excessiva”.