¿Currículums 'cecs'?
El Govern prepara un programa pilot de currículums sense foto ni nom com a lluita contra la discriminació
Els experts critiquen la falta de suport de l'administració a les polítiques d'igualtat i l'incompliment de la llei del 2007
jjubierre15547923 badalona 24 03 2011 lluisa ordo ez es para un reportaje sobr170214182231
Un currículum 'cec', és a dir, sense fotografia, ni sexe, ni nom ni cognoms. És el que tractarà de promoure el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través d'un «programa pilot» per lluitar contra la discriminació laboral i promoure la paritat entre homes i dones. Fonts del ministeri dirigit per Dolors Montserrat, que no han avançat més informació al respecte, asseguren que aquest projecte estarà a punt en unes «dues o tres setmanes».
Aquesta mena de currículums anònims (ja que preserven l'anonimat de la persona candidata al lloc de treball) ja estan en marxa en països com França, Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Suècia o Finlàndia. El seu objectiu és esquivar la discriminació no només per sexe, sinó també per raça, origen o religió. Per exemple, l'Ajuntament de la Haia (Holanda) ha començat recentment a promoure currículums sense el nom i el país d'origen del postulant perquè no surtin perjudicades les persones de minories ètniques.
La primera vegada que Dolors Montserrat va parlar d'aquesta mesura va ser a la Comissió d'Igualtat al Congrés dels Diputats del desembre passat. La va presentar com a part del pla de lluita contra la bretxa salarial. Però és la mateixa ministra que recentment s'ha negat a donar explicacions sobre la suspensió de tres línies de finançament de l'Institut de la Dona, sobre el final de les subvencions dirigides a universitats per fer postgraus i activitats sobre igualtat, així com per instaurar plans d'igualtat que combatin la bretxa salarial.
CRÍTIQUES
Totes les entitats interrogades consideren insuficient la mesura que pretén assajar Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a Espanya. La consideren una tapadora que amaga una situació a la qual el PP, creuen, no està fent front: Espanya és el sisè país de la UE amb la bretxa salarial més gran de gènere, segons dades de l'Eurostat publicades l'any passat amb motiu del Dia de la Dona. Això significa que les dones espanyoles van guanyar el 2014 un 18,8% menys que els homes (la mitjana a Europa és del 16,1%).
«Els currículums 'cecs' no són la primera mesura que s'ha d'aprovar per trencar la bretxa salarial», explica Fina Rubia, presidenta de la Fundació Surt, que treballa per l'equitat de gènere. El principal, segons la seva opinió, hauria de ser «incidir en els convenis i en les empreses», així com introduir les quotes de gènere en les empreses. «Els processos de selecció han de ser sensibles amb el gènere», afirma Rubia i, en aquest sentit, apunta a una de les problemàtiques que suposa el currículum anònim: encara que aquest no contingui informació susceptible de ser interpretada discriminatòriament, després hi ha una entrevista personal en què els candidats queden al descobert i en què sí que es produeixen biaixos.
«Això és una mesura pantalla per no entrar en el que és important», es queixa Fina Rubia. «En el camp de la igualtat, hi ha hagut retrocessos molt forts en els últims anys, el suport en les polítiques d'igualtat ha caigut molt. No hem d'oblidar que aquest és un govern de dretes i les seves polítiques incideixen en l'ocupació de les dones», conclou.
LLEI D'IGUALTAT
Des d'Agents per a la Igualtat d’Oportunitats (AIO) subscriuen aquesta tesi. «El Govern vol fer titulars», assegura Marta Mas, que es remet a l'article 5 de la llei d'igualtat del 2007, que es refereix a la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'accés a l'ocupació. «Que actualitzin la llei i que l'activin. Ningú la compleix. Que el Govern posi les mesures necessàries per fer-la complir». Aquesta llei aprovada per Zapatero és «molt valorada a tot Europa», encara que a Espanya «no es desplega». «El que no podem és desmerèixer les lleis que tenim», es queixa Mas.
«Totes les mesures encaminades a lluitar contra la discriminació ens semblen molt bé. Però la dels currículums 'cecs', per si mateixa, és insuficient», explica Rosa Durango, responsable d'Ocupació i Formació de la Federació de Dones Progressistes. «S'ha d'anar més enllà i treballar en els processos de selecció, on hi segueix havent preguntes discriminatòries a dones, com si tenen parella o si volen tenir fills», diu Rosa Durango. Per fer-ho, s'han de promoure plans d'igualtat a les empreses, així com treballar la «valoració objectiva» dels candidats.
ESTUDIS
En les últimes dècades s'han portat a terme diversos estudis que provaven que hi ha prejudicis a l'hora d'analitzar els currículums d'homes i de dones. El més recent és un de la Universitat de Stanford (Califòrnia) publicat el 2012, en què 127 persones van rebre diversos currículums idèntics en què només variava el gènere del nom del sol·licitant (John i Jennifer, en funció del seu sexe).
La gran majoria d'homes i dones seguien recompensant més John que Jennifer, tot i que els seus mèrits eren els mateixos. Els participants en la prova van oferir un salari inicial de 26.500 dòlars a l'any per a ella i de 30.200 per a ell.
DESIGUALTAT A CATALUNYA
Notícies relacionadesLa bretxa salarial a Catalunya és del 25,1%, és a dir: les catalanes guanyen un 25,1% menys que els catalans. Així ho revela l'informe 'La feina no te gènere', publicat per la UGT Catalunya el març del 2016. La bretxa salarial, segons el sindicat, es va incrementar durant la crisi, i va passar del 24,4% del 2008 al 25,1% del 2013.
Seguint l'informe de la UGT, el 50,3% de les dones ocupades el 2015 tenien estudis superiors, pel 38,4% dels homes. També reflecteix que els estereotips de gènere segueixen estant presents a l'hora de situar homes i dones en el mercat laboral: un 69,9% de les dones treballen en el sector del comerç, l'hostaleria, els serveis públics i les activitats administratives, mentre que el 53,5% dels homes ocupen llocs de treball a la indústria, el comerç i el transport.
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga