DENÚNCIA

Inditex i H&M boicotegen una fira tèxtil a Bangla Desh per recolzar els treballadors

La decisió sorgeix després que dotzenes de treballadors fossin detinguts i encausats després d'una vaga que van fer al desembre

 

  / AFP / MUNIR UZ ZAMAN

2
Es llegeix en minuts
EFE / DACCA

Algunes de les companyies de roba més importants del món han decidit boicotejar la principal fira tèxtil de Bangla Desh per protestar per la persecució que les autoritats d'aquest país han obert contra sindicalistes i treballadors del sector per exercir els seus drets.

Les companyies Inditex i H&M van confirmar la seva decisió de no anar a la Fira de Roba de Dacca, que tindrà lloc el cap de setmana que ve, una postura que també han pres C&A, Next i Tchibo, segons va informar l'organització no governamental holandesa Campanya Roba Neta (CCC, en anglès).

La decisió sorgeix després que dotzenes de treballadors fossin detinguts i encausats després d'una vaga que van fer al desembre en 59 fàbriques de Bangla Desh a l'enclavament d'Ashulia, als afores de Dacca, que les autoritats van declarar il·legal.

Organitzacions com Human Rights Watch van denunciar una persecució contra els treballadors i l'obertura de causes penals "injustes" o "aparentment fabricades" per part de les autoritats, que a mitjans de mes van alliberar diversos líders sindicals després de setmanes d'arrest.

"Inditex està treballant amb IndustriALL Global Union (Sindicat Global) en diverses accions per al restabliment dels drets i els llocs de treball dels treballadors després de les vagues d'Ashulia. En conseqüència, Inditex no assistirà a la Fira de la Roba de Dacca", va indicar la companyia espanyola en una declaració enviada a Efe per correu electrònic.

L'empresa va assenyalar que encara que la seva influència sobre els subministradors a Bangla Desh és limitada, ja que en la majoria dels seus productes s'abasteix de mercats pròxims a Espanya, segueix compromesa "en la protecció dels treballadors en aquesta zona".

"Continuarem prenent les accions necessàries en cooperació amb sindicats globals, marques, ONG i altres representants de la societat civil per defensar els drets dels treballadors", va assenyalar.

Un portaveu de H&M va confirmar a Efe que el gegant suec de roba tampoc enviarà representació a la fira, organitzada per l'Associació d'Exportadors i Fabricants de Roba de Bangla Desh (BGMEA) i en la qual sol parlar la primera ministra del país, Sheikh Hasina.

"H&M creu que assistint a la Fira de Roba de Dacca crearia confusió i enviaria senyals equivocats sobre el nostre compromís amb la llibertat d'associació", va assenyalar Håcan Andersson via correu electrònic.

El president de BGMEA, Siddiqur Rahman, va confirmar a Efe que s'han comunicat amb els fabricants internacionals per prometre'ls solucions a les reivindicacions plantejades per l'IndustriALL Global Union per a l'alliberament de sindicalistes, la reobertura de les oficines dels sindicats i una reunió amb els treballadors.

"Els líders sindicals tenen fiança i el Govern va accedir a reobrir les oficines de tots els sindicats registrats allà (an Ashulia) i nosaltres també hem promès la nostra cooperació per a la reunió amb treballadors", va dir.

Els treballadors van fer la vaga a Ashulia, el principal centre de producció tèxtil del país, per demanar un increment del salari mínim, situat ara en els 97 dòlars mensuals.

Les autoritats van declarar la vaga il·legal i van detenir dotzenes de treballadors, periodistes i polítics locals amb càrrecs d'incitar a la violència.

Notícies relacionades

A més, les fàbriques van fer fora 1.600 persones, segons fonts policials, una xifra que segons els sindicats locals encara és més alta i que la BGMEA nega.

El sector tèxtil, que representa el 81% de les exportacions de Bangla Desh, fa anys que és a l'ull de l'huracà per les condicions de treball, especialment després que s'ensorrés el complex Rana Plaza el 2013, en què van morir 1.100 treballadors i 2.500 van resultar ferits.