denúncia del cic
Petició formal d'obertura de judici contra Narcís Serra pels sobresous de Catalunya Caixa
La denúncia destaca que juntament amb 40 exdirectius es van apujar retribucions i plans de pensions mentre es retallaven 1.630 llocs de treball i es tancaven 395 oficines
L’expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra i l’exdirector general Adolf Todó, en una imatge de febrer del 2009. /
La Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) ha sol·licitat l'obertura de judici oral contra l'expresident de Catalunya Caixa i exministre Narcís Serra i l'exdirector general Adolf Todó, a qui acusa d'administració deslleial pels sobresous que van cobrar a partir del 2010. En l'escrit d'acusació presentat al jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, la CIC sol·licita sis anys de presó per a Todó, a qui atribueix també un delicte d'apropiació indeguda, i quatre anys per a Serra; a l'exdirector general li demana que aboni 112.015 euros en concepte de responsabilitat civil i 696.548 euros de les retribucions irregularment rebudes.
Serra, Todó i altres 40 exdirectius de l'entitat també acusats haurien d'abonar de forma solidària 5,12 milions d'euros en concepte d'indemnització a la caixa per les aportacions fetes a plans de pensions, així com el pagament d'una fiança de 5,9 milions d'euros. L'escrit aclareix que es tracta d'investigar les decisions dels consells d'administració i en especial dos acords de Caixa Catalunya del 19 de gener i de Catalunya Caixa del 13 d'octubre del 2010, en què es van aprovar dos increments de salari del Comitè de Direcció i d'Adolf Todó.
Això, sumat als increments en la seva retribució variable "van perjudicar enormement l'entitat", que va haver de portar a terme un expedient de regulació d'ocupació que va provocar l'eliminació de 1.630 llocs de treball i el tancament de 395 oficines. Posteriorment, entre el 2013 i el 2014 es van tancar "pràcticament totes les oficines de fora de Catalunya" i es va acomiadar 2.153 treballadors en aplicació d'un nou ERO.
La causa parteix d'una denúncia que va presentar la Fiscalia Anticorrupció per l'aprovació, el gener i l'octubre de 2010, de dues resolucions per augmentar el salari dels seus directius, malgrat a que l'entitat es trobava en una situació crítica que li va obligar a demanar 1.250 milions d'euros al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).
La denúncia es dirigia inicialment contra 54 membres del Consell d'Administració de Catalunya Caixa, però el jutge la va arxivar contra una dotzena d'ells al comprovar que no van recolzar les retribucions de la cúpula directiva en les votacions internes.
Entre les diligències previstes per la CIC figura la declaració com a testimonis de Jaume Massana, exdirector general adjunt de Caixa Catalunya i també beneficiat, així com de Gaietà Jove Galcerán, conseller general a l'entitat i representant dels treballadors pel sindicat CIC. També sol·licita que declari com a testimoni Jordi Camps i Punter, que fins a 2012 va ser secretari general de CIC a Catalunya Caixa.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia