IGUALTAT DE GÈNERE
Només un de cada tres directius a la UE és dona
Les empleades que dirigeixen empreses de més de 10 treballadors cobren de mitjana el 25% menys que els homes, segons una nova comparativa d'Eurostat
Reunió de directives celebrada a Barcelona. /
La Unió Europea compta amb 7,3 milions d'empleats en llocs d'alta direcció en empreses amb més de 10 treballadors però sols un de cada tres són dones que cobren a més de mitjana gairebé un quart menys que els homes, segons revela l'agència europea d'estadística (Eurostat) en una nova comparativa elaborada amb motiu del Dia internacional de la dona que se celebra aquest 8 de març. És a dir, encara que representen entorn de la meitat dels empleats de tota la UE “segueixen estant infrarepresentades entre els directius”, adverteix l'agència.
Concretament, dels 7,3 milions d'empleats 4,7 milions (entorn al 65%) són homes i 2,6 milions dones (35%). La bretxa va, no obstant, per barris. L'únic Estat membre on les dones superen els homes als centres de comandament de les empreses és Letònia (53%) seguida de Bulgària i Polònia (44%), Irlanda (43%), Estònia (42%), Lituània, Hongria i Romania (41%), així com França i Suècia (40%). A Espanya el percentatge és lleugerament superior al de la mitjana europea amb un 37%, molt per davant dels països que estan a la cua d'Europa com són Alemanya, Itàlia i Xipre (22%), Bèlgica i Àustria (23%), i Luxemburg (24%).
L'estadística revela una altra dada especialment preocupant. Les dones guanyen de mitjana un 23,4% menys que els homes. És a dir, cada dona en un lloc d'alta direcció ingressa de mitjana 77 cèntims per cada euro que guanya un home per hora treballada. Les diferències també són importants entre els països de la UE tot i que no hi ha cap país on les dones guanyin més que els homes.
BRETXA SALARIAL
Notícies relacionadesEls països amb la bretxa salarial més petita són Romania (5%), Eslovènia (12,4%), Bèlgica (13,6%) i Bulgària (15%) mentre que els països amb la distància entre salaris més marcada són Hongria (33,7%), Itàlia (33,5%), República txeca (29,7%), Eslovàquia (28,3%), Polònia (27,7%), Àustria (26,9%) i Alemanya (26,8%). En el cas d'Espanya la bretxa salarial és d'un 16,2%, el setè país de la UE amb el forat salarial entre caps i caps més petit. Segons les dades d'Eurostat, corresponents al 2014, Espanya comptava amb 207.669 caps en empreses amb més de 10 treballadors dels quals 131.843 eren homes i 76.026 dones amb un sou mitjà de 23,16 euros per hora treballada (24,62 euros els homes i 20,63 euros les dones).
El desequilibri salarial no afecta únicament les altes directives. De mitjana, les dones cobren a la UE un 16,3% menys que els homes, encara que la dada amaga grans disparitats entre el 5,5% d'Itàlia i Luxemburg i el 26,9% d'Estònia, amb Espanya situada lleugerament per sota de la mitjana europea amb un 14,9%. La Comissió Europea reconeix, no obstant, que la falta de dones als consells d'administració de les grans empreses és “particularment decebedor” ja que únicament el 23,3% dels membres dels consells de les empreses més rellevants eren el 2016 dones, molt lluny del 40% fixat com a objectiu en l'any 2012.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament