EL CONFLICTE DELS ESTIBADORS

De la Serna negociarà amb l'oposició un nou decret per liberalitzar l'estiba

El Govern seguirà a la taula de negociació amb patronal i sindicats

Guindos acusa Colòmbia de practicar "inseguretat jurídica" respecte a Gas Natural

 

  / JUANMA PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

"El Govern farà tot el que estigui a la seva mà per complir amb la UE i evitar que els espanyols hagin de pagar de la seva butxaca una multa" de la Comissió Europea a Espanya per la no liberalització del sector de l'estiba dels ports espanyols, després que el Congrés dels Diputats tombés aquest dijous el reial decret que amb aquesta finalitat havia portat l'Executiu al Parlament. El ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha sigut rotund en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres a l'hora d'explicar que l'Executiu "seguirà treballant" per aconseguir "un acord satisfactori" que permeti l'aprovació del decret llei que la Comissió Europea exigeix a Espanya per complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que imposa la liberalització de l'estiba.

Segons ha explicat Méndez de Vigo, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, reprendrà de forma immediata "els contactes" amb els grups parlamentaris per saber "què és el que consideren que s'ha de canviar en el reial decret rebutjat per canviar el sentit del seu vot". A més, segons el ministre portaveu, el Govern seguirà participant en la taula de negociació col·lectiva entre la patronal de l'estiba i els sindicats per aconseguir un acord social a partir de la "generosa i ambiciosa" proposta presentada per De la Serna aquest dimecres, que incloïa un pla de prejubilacions a partir dels 50 anys del treballador, amb el 70% del sou.

MARGE TEMPORAL

Segons l'esquema temporal que ha explicat el ministre portaveu hi ha temps per treballar en un nou acord mentre es produeix una segona sentència del TJUE condemnatòria "que pot caure en qualsevol moment", ha dit.

Méndez de Vigo ha advertit que "no hi ha gaire marge per modificar el contingut de la reforma" i ha fet un "crida a la reflexió" a les diferents formacions polítiques que aquest dijous van tombar amb el seu vot el decret llei amb què es pretenia reformar l'estiba. "S'han de preguntar si afavoreixen els interessos generals o si primen interessos particulars; si beneficien la imatge d'Espanya, si ajuden a liberalitzar l'economia perquè sigui més competitiva i pròspera, i si són lleials amb els electors que en les últimes eleccions ens van donar el mandat de buscar acords", ha preguntat el ministre als grups que van votar 'no' a l'estiba.

SUPORT A GAS NATURAL

"No és un bon senyal que un parlament rebutgi un decret llei que, d'alguna forma, compleix la normativa que ens exigeix la Unió Europea", ha dit el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha acompanyat Méndez de Vigo en una primera part de la roda de premsa.

Notícies relacionades

En resposta a una qüestió sobre la decisió el Govern de Colòmbia d'expropiar la filial de Gas Natural en aquell país, el ministre De Guindos ha expressat el seu suport a la multinacional espanyola en pro del principi de seguretat jurídica. "El consell que donaria jo a altres governs és que un fet específic pot acabar afectant un valor intangible que és vital, com és la credibilitat i la seguretat jurídica, que és una cosa que necessiten de forma molt clara els països que volen atraure inversió".

FUSIÓ BANCÀRIA

En relació amb l'operació de fusió entre les entitats públiques Bankia i BMN anunciada aquesta setmanaBankia BMN pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el ministre ha destacat que aportarà "més valor" per als contribuents. Com a mostra d'això, De Guindos ha afirmat que des que es va anunciar l'operació la millora de la cotització borsària de Bankia s'ha traduït en un augment de la valoració de l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri d'"entre 300 i 400 milions d'euros".