UN MOTOR D'ACTIVITAT ECONÒMICA

Barcelona i la Generalitat volen més dones al capdavant de la Fira

Helena Guardans i Imma Amat entren són candidates per al nou consell d'administració

L'equip de Colau vincula les seves exigències amb la proposta final a la presidència de l'entitat

lpedragosa36641951 fira170317210842

lpedragosa36641951 fira170317210842

4
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià
Salvador Sabrià

Periodista

ver +
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

L’Ajuntament de Barcelona i el Govern de la Generalitat volen més dones i empresaris del sector tecnològic i la nova economia al capdavant de Fira de Barcelona. Les dues institucions i la Cambra de Comerç estan negociant la llista dels quatre noms que hauran de substituir els quatre càrrecs que abandonaran el consell d’administració de la Fira el mes de juliol que ve perquè expira el seu mandat i també les possibilitats de tornar-lo a prorrogar. Es tracta de l’actual president del consell, Josep Lluís Bonet, i els vocals Núria Basi, Enrique Lacalle i Enric Crous.

Les institucions de banda i banda de la plaça de Sant Jaume volen que es noti un canvi en els òrgans de direcció de la Fira. Entre els noms que ja s’han posat sobre la taula destaquen Helena Guardans, presidenta de l’empresa Sellbytel d’externalització de serveis, i Imma Amat, empresària de la immobiliària del mateix nom. També s’ha sospesat l’empresària Rosa Clarà, del sector de la moda nupcial.

Segons els estatuts de la Fira, el president de la Cambra de Comerç té la potestat de proposar el candidat a la presidència del consell d’administració, el càrrec amb més visibilitat i amb tasques de representació de la Fira. I l’aposta informal de Miquel Valls, el president, per a aquest càrrec és Miquel Martí Escorsell, president de Moventia i un dels cinc membres de l’actual consell de la Fira que no es renovaran aquest estiu que ve.

TEMA OBERT / Fonts de la Cambra de Comerç insisteixen que Valls no farà pública la seva proposta fins que l’hagi presentat formalment als òrgans de govern de l’entitat. Precisament, demà es reuneix el comitè executiu de l’entitat cameral. No obstant, des de les altres institucions implicades en la negociació s’insisteix que no hi ha res tancat i que el que s’està negociant és el conjunt dels canvis amb l’objectiu que es noti un rejoveniment i una feminització en la direcció. També hi ha pendent una reunió entre Martí i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

Martí és l’únic dels cinc membres del consell que no estan forçats a renovar i que no tindria gaires problemes per aconseguir el vistiplau de totes les institucions. A més, ha mostrat la seva disposició a ocupar el càrrec si qualla la seva candidatura. Els altres quatre són Luis Conde i Carles Vilarrubí, que no compten amb el suport de Colau i de l’actual Govern per optar al càrrec de president de la Fira; Pedro Fontana, el mandat del qual venç d’aquí dos anys, període que es considera molt curt per a un futur president; i Agustí Cordón, que va entrar al consell després d’haver sigut director de la Fira. Tant l’Ajuntament com la Generalitat aposten perquè al capdavant del consell hi hagi un empresari, i no un directiu, la qual cosa deixa en bona posició Martí. I la Cambra de Comerç està collant molt en aquest sentit.

PERFIL NEUTRAL / De fet, segons algunes fonts, l’Ajuntament és el que dona menys per tancada la proposta, ja que posa en primer lloc que augmenti la presència de dones a l’entitat. La persona que ostenti aquest càrrec «ha de tenir un perfil neutral, de consens i amb una visió estratègica de la ciutat», insisteixen des de l’equip de Colau. «Hi haurà d’haver un abans i un després pel que fa a presència de dones al consell», van recalcar des de l’Ajuntament, que intenta en tot moment que la discreció marqui les converses que es porten a terme.

També es podria optar per deixar l’empremta del canvi que s’ha produït en les institucions durant aquests 12 anys de presidència de Bonet. En aquest cas, l’aposta passaria per situar a la presidència un dels quatre nous membres del consell d’administració. Fonts del Govern recalquen que no hi haurà nous endarreriments en els nomenaments i que el consell hauria de tenir més presència de representants de nous sectors econòmics que estan creixent molt a Barcelona, des de la indústria de videojocs fins a la biotecnologia passant pels creadors d’aplicacions, entre altres.

Notícies relacionades

GESTIÓ AUTÒNOMA / Amb la refundació de Fira de Barcelona, aquesta va passar a tenir una gestió empresarial autònoma, malgrat dependre d’institucions públiques, i es va posar en marxa el consell d’administració, format per entre set i nou membres, inclòs el president, tots ells empresaris o directius de prestigi.

Tant el nom dels vocals com el del president els proposa la Cambra de Comerç, encara que han de ser escollits per unanimitat de les tres institucions. Per això, tot i que formalment la proposta haurà de ser anunciada primer al ple de la Cambra de Comerç, la lògica indica que quan això es produeixi la llista ja estarà pactada amb els altres membres de l’anomenada comissió institucional, de la qual formen part el president, Carles Puigdemont; els consellers Oriol Junqueras, Jordi Baiget i Josep Rull, i les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, i de l’Hospitalet, Núria Martín. 

Renovació des de la pròrroga

Tant Bonet com altres membres de l’actual consell recalquen que les opinions polítiques queden al marge en la gestió empresarial de la Fira i donen per fet que continuarà sent així, sigui qui sigui qui estigui al capdavant de l’entitat els pròxims anys.