CANVI D'USOS

Promotors immobiliaris proposen reconvertir comerços en vivenda

Només a Barcelona hi ha més de 15.000 establiments que no tenen cap ús

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El sector immobiliari busca alternatives per millorar les condicions del mercat de lloguer a Catalunya. I una de les mesures que considera i que ha plantejat a les administracions local i autonòmica és convertir els locals comercials que estan sense ús (buits o simplement tancats) perquè es puguin utilitzar com a vivendes i que puguin incorporar-se al mercat de lloguer. Aquesta circumstància permetria incorporar nova oferta a un mercat que peca per l’escassetat i així mateix atendre col·lectius necessitats amb dificultat per accedir a una vivenda de lloguer. L’Associació de Promotors d’Edificis de Catalunya (APCE) fa costat a la proposta formulada per alguns dels seus membres dins del grup de treball que aborda la creació d’un índex de referència del mercat immobiliari a Catalunya. I que, a més, ha proposat aquest tema directament a les administracions.

«Ho hem plantejat a l’Ajuntament i a la Generalitat i hem rebut la resposta que s’estudiarà», va comentar ahir Joana Amat, codirectora general d’Amat Inmobiliaria, durant la presentació de l’informe sobre el mercat immobiliari que elabora anualment aquesta societat. Amat va recordar que només a Barcelona hi ha aproximadament uns 15.000 locals comercials sense ús, cosa que representa més de la meitat del cens de locals comercials que estan en funcionament a l’actualitat, segons l’últim cens elaborat per la Generalitat de Catalunya.

RESPOSTES PUNTUALS

El propòsit d’aquesta mesura és donar resposta a dos fenòmens puntuals. «L’esgotament del sistema de la xarxa comercial tal com funciona als nuclis urbans actualment i les creixents necessitats de vivendes sense barreres arquitectòniques i amb característiques determinades per satisfer la demanda de futur», comenten els responsables d’aquesta proposta.  «Pot ser una solució per a la situació del mercat immobiliari, particularment de lloguer, però existeixen alguns inconvenients perquè es pugui portar a terme», va comentar Lluís Marsà, president de l’APCE. Entre ells, que la normativa legal que regula la propietat vertical no permet que els locals a peu de carrer es puguin destinar a vivenda. «Catalunya té totes les competències en matèria de vivenda. Està clar que si es vol, es pot modificar la llei», va dir Amat.

En aquest sentit, l’empresària recorda que es concedeixen cèdules d’habitabilitat per a espais de 40 metres quadrats al barri del Raval, en els quals difícilment es pot viure. «Un local comercial de 100 metres quadrats en què es poden realitzar obres d’adequació per viure, segur que és una opció millor», va destacar Amat. Per als representants del sector immobiliari, a més, la posada en marxa d’una solució com aquesta permetria donar sortida al problema dels apartaments turístics, que han fet disminuir el mercat de lloguer en unes 18.000 vivendes en la ciutat de Barcelona.

EN MANS DE L'ADMINISTRACIÓ

Aquesta no és una iniciativa completament nova. Ja es va assajar en algunes ciutats catalanes, com ara Terrassa durant el boom immobiliari, va esquivar la legalitat i a més no va tenir gaire èxit. En el fons, està en mans de l’Administració que es pugui implementar d’una forma lògica. Però el sector públic no acaba d’impulsar mesures concretes. «La veritat és que fins i tot per obtenir llicències per construir, les administracions reaccionen amb massa lentitud», va dir el president de l’APCE. 

Notícies relacionades

De fet, els promotors asseguren que una de les raons per les quals la incorporació d’obra nova al parc de vivenda de Catalunya és menor del que li correspondria és per la lentitud amb què actuen les administracions en matèria de vivenda. «El sector necessita una seguretat jurídica mé sgran», va ressaltar Marsà.

Però també necessita que el parc de lloguer millori, donada la dificultat amb què la nova oferta s’incorpora al mercat. Els lloguers immediats, les vivendes llogades que han estat menys de 48 hores al mercat, van suposar el mes de febrer el 12% de totes les operacions d’arrendament que es van tancar a tot Espanya, segons un estudi publicat per Idealista. En el cas de Barcelona, el 21% dels contractes de lloguer són immediats. Per districtes, el portal immobiliari assegura que és Sant Andreu l’indret on més lloguers immediats es van registrar al febrer: el 40% de totes les vivendes que es van llogar van estar-se  menys de 48 hores al mercat. El segueixen Nou Barris (38%), Horta Guinardó (31%) i Gràcia (27%).