REINDUSTRIALITZACIÓ

La planta de Delphi de Sant Cugat es reinventa

Part dels treballadors han sigut recol·locats en les quatre empreses que ocuparan les instal·lacions

La nau ha albergat durant més de mig segle una fàbrica de bombes d'injecció dièsel

zentauroepp37774542 sant cugat del valles   valles occidental     22 03 2017   e170328204639

zentauroepp37774542 sant cugat del valles valles occidental 22 03 2017 e170328204639 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SANT CUGAT DEL VALLÈS

Delphi ha mort a Sant Cugat del Vallès, però no del tot. El seu esperit es manté, per ara, a través de les parets que conformen la nau que durant més de mig segle ha acollit la producció de bombes d’injecció dièsel, i que ha ocupat tants treballadors de la localitat però també de tot el Vallès. Ara, amb el tancament de la planta, s’ha procedit a acomiadar els 534 treballadors que han aguantat fins a l’últim dia i recol·locar-ne una part, concretament 208, en alguna de les quatre empreses que s’han quedat la planta de producció.

    

Era l’any 1959 quan van començar les obres de fabricació de la nau sobre unes antigues vinyes a la carretera de Cerdanyola, una factoria que obriria portes i començaria a produir dos anys després sota la marca Condiesel. Els noms van canviar, però la producció sempre va ser la mateixa: Lucas, LucasVarity, TRW i finalment Delphi. «Entre els anys 2003 i 2005 vam arribar a ser fins a 1.540 treballadors», recorda José Antonio Morán, president del comitè d’empresa en l’última etapa.

  

 Enfundat en la seva roba de feina, Morán forma part de la petita part de 25 treballadors de Delphi que encara operen a Sant Cugat amb una peça que no ha sigut homologada per a la planta de Romania. Aquest serà l’últim reducte, donat que la planta està en plena transformació, gràcies a un acord de continuïtat a què es va arribar amb el grup format per les empreses J. Juan, Gutmar, Gillera i ISEE i a un procés de reindustrialització en què va intervenir MOA BPI Group.  

    

El canvi s’ha dut a terme amb pesar, donat que els treballadors sabien que era la millor opció. «No estem satisfets perquè només es garanteix la contractació de 208 treballadors, però no es pot forçar  cap companyia a assumir uns compromisos de contractació de personal que no podrà assumir, ara 140 companys continuen buscant feina», assenyala Morán. 

L’acord permet que els treballadors contractats rebin la indemnització que els correspon per part de Del-phi, però redueix les condicions que fins ara tenien. Conscients que no les recuperaran, ho consideren un mal menor, donat que els més afortunats conservaran la feina i a la mateixa planta.

  

 El procés per salvar el màxim nombre de treballadors ha involucrat diverses persones, una de les quals és el ja exdirector de recursos humans de Delphi Espanya, Daniel Alonso, que considera que la firma ha actuat de la millor manera possible a Sant Cugat. Alonso posa de manifest que si bé a França les empreses estan obligades per llei a desenvolupar un projecte de reindustrialització, a Espanya això no funciona igual. «Fa 10 anys es va tancar la planta a Cadis, era més gran i va ser més sorollós perquè no es va fer el procés de reindustrialització, i ara és un camp erm. La Junta d’Andalusia va realitzar alguna gestió però la cosa va acabar decebent», explica.

  

 Per això, es va aconseguir convèncer la direcció de no repetir la situació a Sant Cugat i unir esforços. «S’aconseguia no generar el mateix soroll que a Cadis i es responia a la responsabilitat social», afegeix. De fet, Cadis va ser l’advertència per a Sant Cugat. «El 2007 va tancar la planta de Cadis, i els treballadors d’allà ens van dir que el procés havia començat 10 anys abans, el mateix procés que en aquell moment començava aquí, i va ser llavors quan ens van dir que en 10 anys estaríem igual... al final ho van clavar», recorda Morán.

Notícies relacionades

  

 Les excavadores han arrasat gran part de l’interior de la planta, reduint a ferralla les màquines que durant dècades van manipular els treballadors de Delphi. Altres ocuparan el seu lloc. 

Temes:

Delphi