EPA FINS AL MARÇ
L'atur va augmentar en el primer trimestre però menys del previst
El nombre de parats va pujar en 17.200 persones fins a situar la taxa de desocupació en el 18,75%
El nombre d'ocupats va disminuir més que no pas va augmentar el d'aturats perquè la població activa es va reduir en 52.600 persones
Sant Cugat del Valles ( Valles Occidental ) 22.03.2017. Economia. Report sobre la reconversion de la fabrica Delphi de Sant Cugat y recolocacion de sus trabajadores en unas nuevas empresas. Arxiu DG. 170322 ex 0027 en la foto: Interior de instalaciones de la antigua Delphi, en Sant Cugat. FOTO: PUIG, JOAN /
El nombre de parats va pujar en el primer trimestre del 2017 en 17.200 persones fins a situar-se en els 4.255.000 desocupats, i la taxa d'atur va avançar fins al 18,75%, que suposa 12 centèsimes més respecte al trimestre anterior, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquestes xifres són una mica millors del previst, tenint en compte que el primer trimestre de l'any sol finalitzar amb un increment en el nombre de parats important.
L'ocupació va disminuir en 69.800 persones, fins a totalitzar 18.438.300 treballadors. El nombre d'ocupats va disminuir més que no pas va augmentar el d'aturats perquè la població activa (persones que treballen o busquen una feina) es va reduir en 52.600 persones, fins a situar-se en 22.693.300, deixant la taxa d'activitat (58,78%) en nivells no registrats des del 2006.
Per comunitats autònomes, les principals baixades de l'atur en el primer trimestre es van registrar a Andalusia (47.900 aturats menys) i Comunitat de Madrid (15.000). En canvi, els principals increments es van observar a Catalunya (18.200), les Balears (16.700) i Galícia (12.900).
Des d'Estadística indiquen que en termes anuals, el descens de l'atur és general, amb les caigudes més pronunciades a Andalusia (116.800 aturats menys), Comunitat de Madrid (95.300) i Catalunya (83.300).
MILLOR QUE LES PREVISIONS
L'associació empresarial d'agències privades de col·locació Asempleo esperava que l'EPA reflectís, tot i resultar "estacionalment desfavorable", el "bon moment" del mercat laboral, al mateix temps que esperava una "acceleració més accentuada" en els pròxims mesos en la creació de llocs de treball. Basava la seva predicció en l'indicador de l'AML Asempleo-Afi, que apuntava que l'enquesta reflectís una reducció en el nombre d'ocupats de 60.000 persones i un increment de 20.000 aturats, aproximadament.
Notícies relacionadesDe cara als pròxims mesos, les previsions d'Asempleo apunten que "l'acceleració del mercat laboral serà encara més accentuada, especialment al mes d'abril, que comptarà amb l'efecte favorable de la Setmana Santa i respecte a l'ocupació". Concretament, l'associació espera un increment fins al 2,6% interanual entre abril i juny, en vigílies de la campanya d'estiu, que també "es preveu molt positiva, gràcies a l'empenta del sector turístic que no deixa de batre rècords", indica.
Per al tancament d'any, Asempleo estima un augment en l'ocupació del 2,5%, que es traduiria en gairebé mig milió de nous llocs de treball el 2017 i situaria el nombre d'ocupats en gairebé 19 milions. "Fa molts mesos que hem deixat enrere el repte de frenar la destrucció d'ocupació i el mercat laboral està tenint un comportament exemplar, pel que fa a la creació de nous llocs de treball", ha indicat el president de l'associació, Andreu Cruañas. "No obstant, és aviat per llançar les campanes al vol i encara tenim reptes pendents, encaminats a la millora de la qualitat d'aquesta ocupació que estem creant. No parlem de tipus de contracte, sinó de condicions del lloc de treball: salari, projecció, seguretat i salut en el lloc, adequació d'hores establertes i efectives, etc.", ha indicat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"