PRIMER DE MAIG
Rebel·lió sindical contra un mercat laboral a la deriva
CCOO i UGT exigeixen a l'oposició que no posin excuses per recuperar salaris i drets perduts per la crisi
Les centrals volen que cali la idea que la bonança econòmica de què presumeix el Govern s'ha de traslladar als ciutadans
Tots els dies han de ser 1 de Maig. Els partits han de sentir l'alè dels treballadors al clatell. Aquests són els plans que tenen els dos principals sindicats, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), a partir del Primer de Maig i aquest és el missatge que volen portar als ciutadans que es manifestaran en alguna de les 73 marxes convocades en una jornada amb una forta càrrega reivindicativa. La mobilització permanent es fa necessària, segons Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez, que es lamenten que la reforma laboral del 2012 encara segueixi vigent i no s'hagi configurat una majoria parlamentària per derogar-la. I cada dia que passa, serà més difícil.
"Necessitem recuperar drets i que el creixement de l'economia arribi a milers de ciutadans", afirmava dies enrere Álvarez. Les centrals reconeixen que la millora econòmica està creant llocs de treball, però això no va acompanyat d'una millora general de la situació de les famílies. La feina que s'ofereix és precària i temporal, els salaris no han recuperat el poder adquisitiu perdut en els últims cinc anys i els preus amenacen amb seguir pujant, les prestacions per desocupació cobreixen cada vegada menys parats i la immensa majoria de les pensions tenen quanties escasses. Tot això "no s'ha produït per casualitat; el Govern buscava aquests efectes amb la reforma laboral", va dir Toxo davant una assemblea de delegats de CCOO divendres passat.
SENSE MAJORIA POLÍTICA
El primer enemic a batre, per tant, és la reforma laboral. Però els sindicats clamen en un desert polític. Gairebé un any sense govern (2016) i dues eleccions perquè finalment torni a governar l'inspirador d'aquesta reforma, Mariano Rajoy, és un temps perdut, segons les centrals. L'oposició "no ha sabut gestionar els resultats de les eleccions del 2015 i ha permès que governi Rajoy", retreu el líder de CCOO. Pràcticament aquesta legislatura no ha començat fins al mes de desembre passat i ha passat poc temps perquè els partits de l'oposició, sobretot PSOE i Podem i fins i tot Ciutadans, ara aliat del PP als Pressupostos, no hagin tret la seva artilleria parlamentària per anul·lar els efectes negatius de les reformes.
Els líders sindicals consideren que els partits de l'oposició no han sabut gestionar els resultats de les eleccions
Les dues iniciatives que fins ara UGT i CCOO han traslladat als partits i en què han empleat més esforç de mobilització, són al dic sec. Es tracta de la iniciativa legislativa popular per a una renda mínima per als dos milions de persones que no reben cap prestació i una proposició de llei, que va tramitar Podem, per incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) a 800 euros mensuals el 2018.
EL REVÉS DE L'SMI
En canvi, les centrals van patir un seriós revés amb l'acord a què van arribar al desembre l'Executiu i el PSOE per incrementar un 8% l'SMI, que l'ha deixat en 707 euros, molt per sota de la seva reivindicació, i apujar les bases màximes de cotització que permetrà augmentar les quotes a la Seguretat Social i que hi hagi més ingressos per pagar la creixent factura de les pensions. Tot això a canvi del suport socialista al sostre de despesa.
Els sindicats reclamen al Govern la renda garantida i el pacte industrial
El Primer de Maig tindrà a Catalunya reivindicacions pròpies focalitzades en la Generalitat, a la qual els sindicats reclamen que compleixi amb les seves assignatures pendents. La llista està encapçalada pel desbloqueig de la renda garantida per a llars amb pocs recursos, el pacte industrial i l'augment de places de funcionaris per reduir la gran quantitat d'interins. Per Javier Pacheco, nou secretari general de CCOO de Catalunya, "el Govern ha de complir d'una vegada el mandat de l'Estatut i posar en marxa la renda de ciutadania". A més, adverteix que els 11 milions addicionals i els avals per 300 milions són "insuficients" per firmar el pacte industrial. El líder de la UGT catalana, Camil Ros, considera que l'acord sobre la renda garantida a Catalunya serà possible perquè "la mobilització social dona resultats".
Paral·lelament, el diàleg social per al pla de xoc per l'ocupació, la reorganització de les prestacions als aturats i les pensions s'ha desenvolupat a la velocitat del cranc. El Govern ha ajornat qualsevol decisió, excepte la pròrroga ja prevista del Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAO),Programa d'Activació per a l'Ocupació fins a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat prevista per al juny.
Notícies relacionadesEls comptes oficials sí que recullen l'acord per a l'ocupació pública que consolidarà uns 200.000 llocs de treball actualment ocupats per interins. D'aquesta forma, l'Executiu evita una altra estirada d'orelles del Tribunal Europeu per la discriminació en les indemnitzacions per acomiadament entre els interins i els fixos.
A les centrals no els ha anat gaire més bé en la negociació col·lectiva amb la CEOECEOE, que pràcticament està paralitzada. CCOO i UGT volen un acord marc que serveixi de referència per negociar els convenis en els sectors més febles i a les pimes que els permeti apujar els salaris i recuperar drets. Però les patronals, com indirectament l'Executiu, miren més lluny, al juny, quan se sàpiga qui serà el líder del PSOE.
40 anys de legalitat i farts de la corrupció
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça