BLANQUEIG I ORGANITZACIÓ CRIMINAL
L'Audiència Nacional imputa la cúpula de l'HSBC per la 'llista Falciani'
El jutge sosté que el banc va ocultar la identitat i el patrimoni de clients denunciats per delicte fiscal
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigats la cúpula de la filial de banca privada (grans patrimonis) del banc britànic HSBC a Suïssa pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. Es tracta d'una peça separada de la investigació derivada de la 'llista Falciani', que deu el seu nom a l'informàtic que va sostreure dades de 130.000 clients de la unitat helvètica de l'HSBC (2.694 espanyols que acumulaven 1.700 milions d'euros), en què va treballar entre el 2006 i el 2008. La decisió es produeix un dia després que el mateix magistrat imputés set directius del Santander i tres del francès BNP pel mateix cas.
El jutge considera que hi ha inicis suficients, gràcies als informes dels pèrits del Banc d'Espanya, que les tres entitats van ajudar a amagar i moure entre Espanya i Suïssa rendes i patrimonis a ciutadans espanyols "amb la intenció d'ocultar" aquests moviments a Hisenda. La identitat d'alguns d'aquests clients es va poder destapar gràcies a les dades aportades per Falciani i van ser denunciats per delicte fiscal, però també hi ha "altres implicats la situació actualment dels quals es desconeix".
"Els pèrits van concloure que el funcionament del banc HSBC està preparat per a l'ocultació del patrimoni i dades sensibles dels seus clients", destaca la sentència del magistrat. També apunta que el banc facilitava "activament" serveis com la creació de societats pantalla en paradisos fiscals per ocultar la procedència i els moviments dels diners. Els empleats de l'entitat fins i tot advertien els clients del risc de travessar la frontera amb altes sumes d'efectiu, els negaven la possibilitat de rebre tots els diners en efectiu a Espanya o Portugal quan la quantia era alta, i canalitzaven la repatriació d'aquests a través d'Andorra.
MÀXIMS RESPONSABLES
Els investigats ocupaven càrrecs de responsabilitat a l'HSBC el 2016 i el 2017. Es tracta de Christopher Meares i Clive Bannister, consellers, Peter Widmer, president del consell d'administració, Didier Péclard, responsable del servei jurídic i de compliment normatiu, i Beatriz Sánchez, Pierre-Alain Sigg i María Sánchez, directius que van fer "nombroses visites a Espanya a clients investigats" per la 'llista Falciani'.
El Santander va ajudar l'HSBC a realitzar aquestes transferències entre Espanya i Suïssa sense identificar els clients. Les dades de la 'llista Falciani' va permetre identificar-ne diversos, com Daniel Alain Prejger i la seva dona Cristina, Martín Cual Frau, Antonio Seijo Navarro y León Stoffberg. BNP, per la seva part, va intermediar perquè la societat panamenya en què Emilio Botín, el seu germà Jaime i els fills de tots dos tenien oculta la seva participació del 8% del capital de Bankinter vengués part d'aquestes accions d'esquena a Hisenda, una operació destapada per França gràcies a la 'llista Falciani' i que no va tenir conseqüències judicials perquè els afectats van regularitzar la seva situació amb el fisc.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín