DESPRÉS DE LA MORT EN L'ACCIDENT DE GERMANWINGS

Concedida la pensió de viudetat a una dona que no estava casada ni era parella de fet

El jutge reconeix les proves de convivència i menysprea el valor de la inscripció formal en el registre

pareja-de-hecho

pareja-de-hecho

2
Es llegeix en minuts

Un jutge de Barcelona ha reconegut el dret d'una dona que va perdre la seva parella en l'accident d'avió de Germanwings a cobrar la pensió de viudetat, tot i que no estaven casats ni constaven oficialment com a parella de fet.

La sentència del Jutjat Social número 33 de Barcelona estima íntegrament la demanda de la dona i rebutja les al·legacions presentades per la Seguretat Social i la mútua Asepeyo, que van rebutjar concedir-li la pensió emparant-se en una sentència del Tribunal Constitucional del 2014, segons la qual per accedir a la pensió de viudetat com a parella de fet cal estar inscrit en un registre oficial o passar pel notari com a mínim dos anys abans de la defunció.

En el judici, l'afectada, de 42 anys, ha pogut acreditar 10 anys de convivència, una hipoteca i una filla en comú i la sol·licitud d'una excedència a la feina per poder cuidar la nena.

La dona, María, complia els requisits necessaris per accedir a una pensió de viudetat abans que el Constitucional esmenés el Codi Civil de Catalunya i exigís també els dos anys d'inscripció en un registre oficial o de constitució de parella de fet davant notari.

La parella de María va morir en accident d'avió als Alps francesos el març del 2015, quan ja s'havia fet pública la sentència del Constitucional. El jutge, però, considera que és impossible complir la norma de forma immediata, ja que és necessari que passin dos anys perquè els integrants de les "genuïnes parelles de fet" es puguin converti en tal.

L'exigència d'un requisit formal "d'impossible compliment", argumenta el jutge, "atempta contra el principi de seguretat jurídica" i també contra el d'igualtat davant la llei, ja que es priva les parelles de fet durant aquests dos anys del dret a l'accés a la pensió de viudetat.

RETRET INSTITUCIONAL

El magistrat també retreu a l'Institut Nacional de la Seguretat Social, al Ministeri de Treball i a la Generalitat que no informessin la societat dels canvis que implicava la sentència del Constitucional, especialment en una comunitat com Catalunya, que comptava amb una regulació pròpia.

Notícies relacionades

El jutge recorda, així mateix, que "fins fa molt poc en la immensa majoria d'ajuntaments de Catalunya no existien registres de parelles de fet", per la seva "innecessarietat per la consideració legal com tals", i que el registre únic de parelles de fet de la Generalitat no ha entrat en funcionament fins al 3 d'abril del 2017.

Per tot això, el jutge reconeix el dret de la María a cobrar la pensió de viudetat, ja que el tràgic accident aeri, incideix el magistrat, es va produir el 24 de març del 2015, "quan encara era cronològicament impossible acreditar el nou requisit a Catalunya d'inscripció registral o constitució notarial de la parella amb una antelació de dos anys".