LLUITA CONTRA L'ELUSIÓ D'IMPOSTOS
Juncker esquiva les crítiques pel passat fiscal de Luxemburg
El president de la Comissió Europea surt airós de la seva compareixença davant la comissió que investiga l'escàndol dels papers de Panamà
lpedragosa38675756 juncker170530184534 /
«Comprenc perfectament que tingui una visió retroactiva, centrada en el passat, però el que jo o altres governs i altres països hàgim perpetrat incorrectament no s’ha d’imputar a la nostra nova visió de futur. Volem que hi hagi una nova política per impedir l’evasió fiscal». El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, espera que amb aquesta explicació el grup dels Verds a l’Eurocambra giri full i deixi d’acusar-lo d’ajudar empreses i particulars a evadir impostos gràcies al benevolent tractament fiscal del gran ducat.
Qui va ser primer ministre de Luxemburg de 1995 al 2013 i ministre de Finances durant tres dècades va comparèixer ahir davant la comissió que investiga a l’Eurocambra l’escàndol dels papers de Panamà. I ho va fer menys de 24 hores després que els Verds denunciessin que el país que ell va governar va ajudar a eludir el pagament de 317 milions que una desena d’Estats membres van deixar d’ingressar gràcies als estratagemes luxemburguesos.
Ni el to dels eurodiputats va ser tan dur com es podia esperar ni Jun-cker es va mostrar preocupat. Va respondre amb evasives i tebior, es va desvincular dels acords fiscals que el seu govern va pactar amb centenars de multinacionals i va demanar que es fixin en la dotzena d’iniciatives legislatives que han proposat per combatre l’evasió fiscal i no en el passat.
COMPROMISOS / «Ha estat cec en el passat però ara ha assumit alguns compromisos per al futur. És decebedor que hagi refusat assumir responsabilitat pels errors, però els compromisos de Juncker representen la base per a una justícia social més gran a Europa. Espero que mantingui la seva paraula», va manifestar Sven Giegold, dels Verds, després de la reunió. Més crític va ser el socialista Peter Simon. «No només és decebedor sinó que també reflecteix una falta de compromís polític», va dir sobre les seves explicacions sobre els paradisos fiscals.
«No hi ha diferències entre l’antic i el nou Jean-Claude. Creia en la competència fiscal i encara hi segueixo creient però ha de ser justa», va defensar Juncker anunciant una altra proposta al mes de juny per controlar l’activitat dels intermediaris que ofereixen assessoria fiscal. «Els polítics no estan informats de les anades i vingudes dels intermediaris. El primer ministre luxemburguès no es coneix el registre mercantil de memòria. Per aconseguir transparència és necessària nova legislació perquè els intermediaris es busquen dreceres i camins ocults», va argüir.
Juncker va reiterar que mai va tancar acords a la carta amb multinacionals perquè «d’això és competent la hisenda fiscal i no el govern, encara que fos jo el ministre que firmés les lleis», i va confirmar que la llista de paradisos fiscals que esperen tancar a finals d’any no inclourà territoris de la UE. «No veiem l’obligació d’actuar. Si hi hagués casos greus, no ho excloem, però s’hauria de veure cas per cas», va explicar.
Papers de Panamà Luxemburg Paradisos fiscals Jean Claude Juncker Parlament Europeu Comissió Europea
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim