MILLORES PER ALS CONSUMIDORS
Guia per saber com t'afecta la fi del 'roaming'
Des de dijous usar el mòbil a qualsevol país de la Unió Europea deixarà de tenir sobrecost
Les operadores, que perdran una important font d'ingressos, estudien possibles pujades de tarifes
Aquest dijous serà un dia històric per als consumidors europeus. Onze anys després que la Comissió Europea apliqués les primeres mesures per limitar el sobrecost de l'ús del mòbil a l'estranger (roaming), el 15 de juny els ciutadans podran, ara sí, usar el seu mòbil sense preocupacions en altres països de la Unió Europea. Però el que a priori sembla una bona notícia per als consumidors pot no ser-ho tant: les operadores estudien la possible pujada de tarifes per compensar la pèrdua d'ingressos.
La lluita de la Unió Europea per eliminar el cost del 'roaming' (itinerància) ha sigut constant durant l'última dècada. El camí triat per la llavors comissària de Competència, Viviane Reding, i continuat per la seva successora, Neelie Kroes, i finalment per Andrus Ansip (Agenda Digital), va ser limitar i reduir any rere any el sobrecost que les empreses podien aplicar en el cas de l'ús del telèfon en altres països membres. Ara, finalment, desapareixeran completament aquests increments.
Las claves de la noticia
- ¿Com s'activa la fi del 'roaming'? ¿Com s'activa la fi del 'roaming'? La Comissió Europea ha buscat que l'aplicació de la fi del 'roaming' sigui ben senzilla. I, de fet, ho és tant que els clients no hauran de fer res: les operadores estan obligades a aplicar-la. Això sí: els clients de prepagament han de trucar a la seva empresa per saber com afecta la seva tarifa.
- ¿S'aplica a tots els països? ¿S'aplica a tots els països? La fi del sobrecost per usar el mòbil a l'estranger afecta només els viatges entre els 28 països membres de la Unió Europea. En el cas dels tres principals operadors, també se sumen a la llista Noruega, Islàndia i Liechtenstein. No obstant, usar el mòbil en països com Andorra seguirà tenint sobrecost.
- ¿Podré usar WhatsApp? La fi del sobrecost de la itinerància significa que l'usuari podrà usar el seu mòbil amb les mateixes condicions que tingui contractades al país d'origen. Si té una tarifa de dades, podrà usar internet (WhatsApp, Facebook, navegar) sense sobrecost fins que arribi al límit de dades mensual habitual.
Així, de ser gairebé prohibitiu usar el mòbil en altres països es va passar a pagar un preu relativament assequible. Es va marcar un màxim (0,49 euros el minut de trucada el 2007), i any rere any es va anar abaratint (0,19 euros el 2015). En el cas de les dades, el cost havia baixat fins a un 96%. A partir del dia 15, ja no hi haurà preus màxims ni mínims: es pagarà el mateix que al país d'origen.
PAÏSOS INCLOSOS EN LA MESURA
Les noves regles de joc afecten els consumidors amb tarifes de mòbils contractades a qualsevol dels 28 països membres de la Unió Europea. Tots ells podran usar el seu mòbil amb la mateixa tarifa que tinguin contractada també quan visitin qualsevol d'aquests 28 països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, Romania, Suècia, Txèquia i Xipre. Així, si el consumidor té contractats 200 minuts i 2 GB de dades, quan viatgi per aquests països no hi haurà sobrecost, sinó que es descomptaran d'aquesta tarifa fins que l'esgotin.
A més d'aquests 28 països, els tres principals operadors a Espanya (Movistar, Vodafone i Orange) també estenen a Noruega, Islàndia i Liechtenstein aquesta itinerància sense sobrecost. Vodafone, a més, suma quatre països més a aquesta gratuïtat: Albània, els EUA, Suïssa i Turquia.
CONTRACTE I PREPAGAMENT
Així, en el cas d'un consumidor de contracte no hi ha dubtes: els límits de la tarifa contractada són els que s'apliquen a l'estranger. En el cas del prepagament, hi ha algunes diferències. Per a les trucades i SMS, els pagarà igual que al seu país d'origen. En el cas de les dades, si paga per GB consumida i el preu unitari de les dades és inferior a 7,7 euros / GB, l'operador podrà aplicar un volum màxim de dades. S'ha de trucar a l'operador per saber com afecta la normativa cada tarifa.
Notícies relacionadesAquest nou escenari, això sí, té lletra menuda. Els operadors s'han garantit un mecanisme per evitar que un ciutadà contracti una tarifa al país on sigui més barat i l'usi tot l'any fora del seu origen. Si l'operador detecta frau (ús excessiu fora del país d'origen), podrà comunicar-l'hi al client, que tindrà 14 dies per defensar el seu consum abans que se li apliqui un recàrrec.
PUJADA DE TARIFES
El que és bo a curt termini per als consumidors, no obstant, es pot convertir en un problema a mitjà termini. I és que els operadors hauran de renunciar a un mercat d'entre 4.000 i 4.500 milions d'euros anuals, segons fonts del mercat. O el que és el mateix: reducció dels ingressos que estudien compensar amb pujades de tarifes. Un fet, relacionat o no, que ja ha passat els últims mesos en el cas dels paquets que inclouen internet a la llar i mòbil, també anomenats convergents.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín