¿Qui és Agapito García Sánchez, l'home que més deu a Hisenda?
Aquest empresari manté 22 càrrecs actius en empreses diverses tot i deure 17,3 milions d'euros al fisc
hormigonera
L’empresari Agapito García Sánchez (71 anys) pot vanagloriar-se del fosc orgull de ser el ciutadà que deu més diners a Hisenda. Asseguren les escasses cròniques sobre la seva persona que viu amb poc a les butxaques, davant la perenne amenaça del Fisc. Més val així. Deu ni més ni menys que 17,3 milions d’euros, segons la tercera llista de grans morosos publicada per Hisenda amb dades del desembre del 2016. Resulta que aquesta extraordinària quantitat és més baixa que els 19,06 milions d’euros que devia ell mateix en l’anterior llistat. El ciutadà més endeutat d’Espanya amb Hisenda ha aconseguit retallar el capital pendent, ja que el 2014 devia 26 milions.
Ha ostentat càrrecs en un total de 65 empreses de diversos sectors i la seva ruïna deriva del seu passat en el sector de la construcció (origen de la seva fortuna) i del sector financer (inclòs el seu pas per la malaguanyada BPA andorrana). Tot i el marcatge de les inspeccions tributàries, manté un total de 22 càrrecs actius en empreses (un total de 100 registrats al llarg del seu expedient vital), segons Axesor.
Tot i la seva complicada relació amb Hisenda, Agapito García segueix controlant empreses. D’entre l’amalgama de firmes amb què està vinculat, Madrigal Proyectos e Inversiones és la joia de la seva activitat, amb unes vendes d’una mica més de 360.000 euros anuals.
El sector de la construcció segueix sent el core business vital d’Agapito García, administrador únic i soci únic del negoci, però també va participar en empreses del sector financer, la inversió i fins i tot en cellers. Actualment ocupa càrrecs a Valores Pirineo 2 SL, Isvaria Servicios, Montajes Eléctricos Agapito García, Inver PM, OSTC Trading, KMR Investments i Inver Larabida, entre altres.
L’empresari va acumular bona part de la seva fortuna en el pròsper sector immobiliari dels 90. Com molts, de la compravenda de vivendes i la construcció en els anys d’or del totxo va aconseguir recursos suficients per prendre posicions en el sector financer, a imatge i semblança d’altres de la batejada com a beautiful people.
L’origen
Els macroexpedients d’Hisenda contra Agapito García Sánchez van començar el 1989. Va ser aquell any quan García va vendre les seves quatre firmes de formigó i materials de construcció. El grup britànic Steetley va comprar aquests negocis per 22,7 milions. Hisenda va revisar la transacció i va atribuir a Sánchez l’ús d’una societat per eludir impostos. El fisc li va reclamar 20 milions d’euros el 1990. La xifra incloïa el capital eludit i una sanció del 70%. El contenciós fiscal va acabar després d’una sentència judicial amb un deute d’uns 37 milions el 2012.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034