CRISI FINANCERA
El Banc d'Espanya revela que Saracho no va esgotar la liquiditat d'emergència del Popular
El banc va caure per la fuga de dipòsits però no va utilitzar tot el crèdit d'emergència
El subgovernador del Banc d'Espanya, Javier Alonso, ha revelat aquest divendres que Emilio Saracho, president del Popular fins a la seva intervenció exprés i venda al Santander per un euro, no va esgotar el crèdit d'emergència que li estava atorgant el supervisor espanyol en nom del Banc Central Europeu (BCE). Es tracta d'una qüestió important, ja que l'entitat va caure precisament per un problema de liquiditat davant la fuga de dipòsits de clients que patia. "No puc respondre", ha contestat a la qüestió de per què els gestors no van demanar més recursos.
"Sospito que el banc tenia potencialment més garanties (per demanar aquests crèdits excepcionals) perquè el que ens van portar és relativament poc. Però no les vam veure, no ho puc certificar", ha sostingut en unes jornades de l'APIE i el BBVA. "¿Com pots pensar que no els vam preguntar?", ha contestat a la pregunta de si el Banc d'Espanya va qüestionar al Popular per què no aportava més garanties. La resposta dels gestors de l'entitat va ser sorprenent: "Potser aquesta nit".
Poques hores després el banc es va declarar inviable, i paral·lelament el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del BCE també el va declarar inviable, fet que va iniciar la seva intervenció. Alonso, amb tot, ha admès que el Popular hauria acabat igualment intervingut. "No sabria si parlar d'hores o minuts, depèn de la sortida de dipòsits, podria haver sigut la nit del dimecres al dijous (un dia més tard de quan va passar)", ha afirmat després d'assegurar que tampoc sap si els gestors "van tirar la tovallola abans de temps o no, però no feia la impressió que hi hagués gaire temps".
UN ALTRE ERROR DE GESTIÓ
El que el subgovernador ha deixat clar és que Saracho va cometre un greu error de gestió. Malgrat la fuga de dipòsits que patia el Popular, el seu president no va mobilitzar de manera suficient i amb la necessària antelació els actius necessaris per demanar la liquiditat d'emergència del BCE. Aquesta equivocació no va provocar la caiguda del banc, però la va anticipar i és una mostra més de la mala gestió que hi va haver a l'entitat en els seus últims mesos de vida.
Alonso també ha volgut defensar l'actuació de la seva institució. Les autoritats de supervisió i resolució de bancs, ha recordat, són ara europees i el paper del Banc d'Espanya va ser concedir "tota la liquiditat que va poder" al Popular en funció de les garanties que li va presentar l'entitat. Els inspectors, ha afegit, miren les principals línies de liquiditat dels bancs, però és responsabilitat de les entitats "estar preparades" per a emergències.
També ha defensat que el Popular va ser solvent fins al dia de la seva intervenció, com assegurava el ministre d'Economia en nom del mateix Banc d'Espanya en les setmanes prèvies, i que va morir per un "problema de confiança" d'origen "opinable" i perquè "no estava clar el seu futur" per raons "debatibles". "No sé què més els puc dir si el mateix banc es va declarar inviable, quina autocrítica volen que faci", ha dit.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"