MARC INTERNACIONAL D'INTERCANVIS

El Congrés aprova el CETA entre Europa i el Canadà

El PSOE s'absté i l'esquerra hi vota en contra

El polèmic pacte comercial tindrà un impacte econòmic de 12.000 milions segons la Comissió Europea

GRA001. MADRID, 29/06/2017.- La vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, durante su intervención en el pleno del Congreso de los Diputados. Sáenz de Santamaría, ha acusado hoy al PSOE de hacerse oposición a sí mismo con su abstención ante la ratificación del Acuerdo de Libre Comercio entra la UE y Canadá (CETA) y ha señalado que no caben excusas para no apoyar este tratado. EFE/Fernando Alvarado

GRA001. MADRID, 29/06/2017.- La vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, durante su intervención en el pleno del Congreso de los Diputados. Sáenz de Santamaría, ha acusado hoy al PSOE de hacerse oposición a sí mismo con su abstención ante la ratificación del Acuerdo de Libre Comercio entra la UE y Canadá (CETA) y ha señalado que no caben excusas para no apoyar este tratado. EFE/Fernando Alvarado / Fernando Alvarado (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats ha aprovat l'Acord Econòmic i Comercial Global (CETA, per les seves sigles en anglès) entre Europa i el Canadà, polèmic acord comercial que, segons la Comissió Europea, tindrà un impacte anual positiu de 12.000 milions d'euros a la Unió Europea i de 8.000 milions al Canadà. El dictamen ha tirat endavant malgrat l'abstenció del PSOE, ja que hi han votat a favor el PP, Ciutadans, PNB, PDECat i CC. Units Podem, ERC i Compromís hi han votat en contra.

Els partits d'esquerres han considerat que la negociació de l'acord s'ha portat sota un sospitós mantell d'opacitat i que el seu redactat final beneficia especialment les multinacionals. CCOO i UGT han criticat que l'acord perjudica els drets dels treballadors i cedeix sobirania nacional. 

CÀLCULS DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Segons càlculs de la Comissió Europea, el CETA reduirà el 99% els aranzels recíprocs, la majoria amb la seva entrada en vigor i tots els industrials set anys després. Això suposarà, segons els seus càlculs, l'estalvi dels 400 milions d'euros a l'any que les empreses europees paguen anualment per les seves exportacions al Canadà, una xifra que s'elevarà a 500 milions al final dels períodes transitoris, cosa que redundarà en una millora de la competitivitat.

CONTRACTES PÚBLICS

La Comissió Europea defensa entre les principals virtuts d'aquest acord que permetrà a les empreses de la Unió Europea anar a les licitacions de contractes públics canadencs i oferir els seus serveis al país, una apertura que no afectarà els serveis públics. També obre la porta a l'homologació recíproca de normes que afecten productes manufacturats -evitant el cost de dobles assajos-, el reforç de la protecció de patents farmacèutiques i la convalidació de títols universitaris.

PROTECCIÓ 

Notícies relacionades

Un dels aspectes destacats de l'acord és que prohibirà vendre al Canadà imitacions de 143 especialitats gastronòmiques europees, característiques de determinades zones o regions. L'acord no obrirà el mercat d'aus de corral i ous i establirà contingents limitats per a productes especials, com la carn de boví i porcí europeus o els lactis canadencs.

POLÈMICA

Per protegir aquestes inversions, el CETA crea un mecanisme de resolució de diferències anomenat Sistema de Tribunals d'Inversions, que segons la Comissió és públic, transparent i amb jutges professionals però que ha resultat un dels aspectes més polèmics de l'acord. Malgrat això, és un dels punts més controvertits del CETA. El sistema de tribunals privats d'arbitratges, coneguts tècnicament com a ICS, s'han dissenyat per resoldre els litigis entre inversors i estats de forma que s'estandarditzin marcs normatius i s'accelerin les sentències. Els moviments antiglobalització consideren que es tracta, en realitat, d'un sistema que col·loca en mans privades amb interessos foscos la capacitat dels estats d'administrar Justícia.