LA INNOVACIÓ COM A NEGOCI

Isarel: on la (ciber)seguretat és el primer

El país converteix la protecció informàtica en un dels pilars de la seva economia

Els experts adverteixen que el pròxim objectiu dels 'hackers' seran els mòbils i la internet de les coses

israel

israel

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Si hi ha un país en el món bolcat en la seva seguretat, tant física com cibernètica, aquest és Israel. La seva situació geoestratègica i els seus conflictes històrics han portat aquest petit Estat de 8,5 milions d’habitants a anteposar la seguretat al davant de tot (fins i tot a vegades sobre la privacitat). L’autoprotecció, la convicció d’estar amenaçats de forma constant i el clar suport del Govern i l’Exèrcit, han desembocat en un sector de la seguretat informàtica que és referent mundial i pilar de l’economia local.

    

Si Barcelona és la ciutat de les start-ups del retail i Londres el centre financer europeu (a expenses del brexit), Israel és el país de la ciberseguretat. Actualment compta amb més de 400 empreses emergents dedicades aquest sector, i l’any passat el 20% de la inversió mundial en empreses de seguretat va ser per a companyies d’Israel. Països de tot el món recorren a firmes o experts del país per ser assessorats, tota una fita per a aquesta economia relativament petita que té com a primordial la protecció dels seus ciutadans (tant física com virtual).

    

«Si vols defensar el teu país de l’atac d’un avió, abans podies disparar-li. Una altra manera de fer-ho era atacar-lo econòmicament [restriccions comercials]. Entre els 80 i els 90 va aparèixer una altra forma de fer-ho: introduint malware en les computadores dels enemics», resumeix el professor Isaac Ben Israel, un dels pares del sector de la ciberseguretat a Israel. «Ens vam adonar que amb un atac així podíem, per exemple, aturar una planta elèctrica d’un altre país, atacar les infraestructures crítiques», afegeix, però amb l’inconvenient que també van veure que els països limítrofs no estaven informatitzats... és a dir, Israel podia ser l’objectiu dels atacs. «Per això vam decidir apostar per la ciberdefensa», diu.

36 sectors clau

El Govern va detectar 36 sectors clau (transport, centrals elèctriques, comunicacions, bancs...) i va treballar amb ells per buscar la forma de protegir-los (alguns no van voler, com el bancari). Així, va començar una fascinació per la protecció contra atacs informàtics que encara dura i que té ple suport del Govern no només a través de l’Exèrcit, també amb la creació de plans nacionals, agències especials, vinculació de les universitats i suport als emprenedors. A la Cyber Week 2017, que es va celebrar la setmana passada a Tel Aviv, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va dir que cada mes reben «dotzenes d’atacs informàtics a nivell nacional dels sospitosos habituals». L’estratègia del Govern és clara: recursos i més recursos per a aquesta qüestió d’Estat amb retorn econòmic. 

    

Israel ha creat un petit imperi de la ciberseguretat. Empreses com Check Point (2.200 empleats a tot el món, més de 1.500 milions de facturació) i CyberArk (més de 800 treballadors, 190 milions d’ingressos) són referents mundials. Cada any es produeixen compres milionàries de firmes israelianes (Intel va adquirir al març Mobileye per 14.300 milions) i més de 25 multinacionals de tot el món (Microsoft, Intel, Deutsche Telekom, Paypal...) tenen centres de R+D al país.

    

Segons explica el responsable de ciberseguretat a l’Institut d’Exportacions israelià, Achiad Alter, les exportacions d’aquest sector arriben als 3.500 milions d’euros (la facturació total és de 5.700 milions), cosa que fa que només Israel sigui el 10% del mercat mundial. L’educació també s’ha bolcat en aquest àmbit, amb carreres especialitzades en ciberseguretat (a la Universitat de Tel Aviv en totes les carreres hi ha algunes matèries sobre aquesta qüestió), i ciutats com Beer Sheva han passat de ser pur desert a convertir-se en referents en aquest àmbit amb una universitat que forma els futurs experts del sector.

Ja estan dins

La ciberprotecció s’ha convertit en un problema d’escala mundial, com ho demostren atacs del Wannacry o el NotPetya. «Moltes companyies no tenen ni un pla de seguretat fet», denuncia Yael Fainaro, vicepresidenta de desenvolupament corporatiu de CyberArk. És el primer pas per poder afrontar qualsevol emergència, com també ho és protegir-se adequadament i pensar que tots som vulnerables. «No s’ha de pensar que els virus poden entrar. S’ha d’assumir que els virus ja estan dins de l’empresa», afegeix per explicar la urgència de protegir-se amb una cosa tan simple com «actualitzar els equips amb les últimes versions dels programes». Això sí, els hackers semblen tenir ara un nou objectiu: els mòbils. «Són ordinadors i no pensem a protegir-los», diu el conseller delegat de Checkpoint, Gil Shwed.

Notícies relacionades

    

Israel seguirà apostant per aquest sector com a base de la seva economia. El país no facilita dades oficials sobre quants atacs reben a l’any, però és cert que per exemple el Wannacry a penes va tenir incidència. Això sí, alguns experts, com el coronel retirat Rami Efrati (28 anys com a oficial d’intel·ligència a l’exèrcit), defensen que en alguns casos s’ha d’anteposar la ciberseguretat a qüestions com la privacitat dels ciutadans.