informe empresarial

Foment alerta contra l'efecte de les alces salarials en el creixement

La patronal defensa mesures de suport a la inversió de les empreses més que l'establiment de clàusules de garantia salarial

2
Es llegeix en minuts

La patronal Foment considera que l'alça generalitzada dels salaris frenarà el creixement econòmic. Fidel a la seva concepció de l'economia, Foment reclama prioritzar la via empresarial per a la creació d'ocupació per sobre d'increments salarials per continuar amb "bones previsions de creixement", és a dir afavorir la inversió de les empreses per reactivar l'activitat econòmica. El director d'Economia de la patronal, Salvador Guillermo, va presentar amb el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat, Valentí Pich, l''Informe de Conjuntura Econòmica del segon trimestre del 2017' del qual dedueixen "que no són necessàries les clàusules de garantia salarial", "ja que fins i tot podrien ser contraproduents i alimentar una espiral de costos-preus". Guillermo va remarcar que s'ha de fer una oferta salarial que estigui al nivell de la inflació prevista.

Productivitat

"Els beneficis salarials han d'anar acompanyats d'una millora de la productivitat", ha dit, a més de reiterar l'efecte negatiu que podria ocasionar una revisió salarial per sobre de la productivitat. Ha alertat que un increment salarial desmesurat "podria ser un verí per a la creació d'ocupació" i ha demanat als sindicats que negociïn els salaris tenint en compte la situació econòmica d'Espanya.

Nous impostos

El comitè executiu de Foment ha alertat també que la contínua activitat legislativa del Parlament per a la creació de nous impostos és contraproduent per a l'activitat econòmica, els contribuents i les empreses. En un comunicat, la patronal ha incidit en els sis impostos creats a Catalunya aquest 2017 i ha assegurat que l'actual aplicació dels tributs "projecta una imatge d'incertesa i no fomenta la captació i retenció del talent".

Tipus impositius alts

Foment recorda que Catalunya és la comunitat autònoma amb més impostos propis i amb els tipus impositius més alts, i ha demanat crear una situació que faci compatible l'Estat del benestar amb una gestió eficients dels tributs, revertint de forma gradual la pressió fiscal.

Marc fiscal atractiu

Notícies relacionades

La mida de les empreses espanyoles i catalanes és reduïda, atenent al nombre d'assalariats, per la qual cosa Salvador ha advocat perquè les empreses vagin creixent a poc a poc i aconsegueixin crear un mercat de treball "fort i competitiu". Per atraure més inversió i talent, Pich ha demanat a la Generalitat que revisi els impostos anunciats aquest any i ha manifestat la seva preocupació "per no tenir un marc fiscal atractiu". "No pot ser que donem una imatge que surten impostos com bolets", i ha sostingut que s'han d'estudiar molt bé els nous impostos perquè realment tinguin sentit.

Incerteses polítiques

Malgrat no incidir en la situació política, el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat ha exigit als polítics "crear certeses i no incerteses" perquè en una economia de mercat els empresaris puguin fer les seves previsions. "A més certeses, més foment de l'activitat; a menys certeses, menys foment de l'activitat", ha sentenciat.