CaixaBank afirma que el trasllat de la seu a València no és temporal

zentauroepp40662993 valencia 24 10 2017 econom a caixabank presentaci n de res171024101901 / Miguel Lorenzo

zentauroepp40662993 valencia 24 10 2017 econom a  caixabank  presentaci n de res171024101901
El Govern de la Generalitat ha insistit que aquests trasllats serien temporals, però l’entitat ha negat aquesta teoria.

/

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / Olga Grau

CaixaBank ha instal·lat a València la seva seu social i fiscal per la crisi política catalana, una decisió que no és temporal. Així de clar ho va deixar ahir Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l’entitat, en la presentació de resultats del tercer trimestre, que per primera vegada en la història de La Caixa se celebren fora de Barcelona, concretament a l’antiga seu del Banco de Valencia. «Si el consell d’administració hagués volgut dir que el trasllat era temporal ho hauria dit i no va dir res al respecte», va sentenciar Gortázar, fent referència a la decisió del 7 d’octubre passat. «Les seus socials no tenen terminis, o són en un lloc o són en un altre. Ara és a València i no se li ha volgut posar el qualificatiu de temporal», va resumir el directiu a la pregunta dels periodistes de si hi havia alguna possibilitat de retorn a Barcelona. 

A més dels consells d’administració mensuals, com el de dilluns passat, el banc també celebrarà a València les seves juntes generals d’accionistes. Gortázar va descartar que vulguin moure divisions de negoci ara com ara, com sí que preveu fer el Sabadell a Madrid. Sense amagar l’impacte emocional que per a l’entitat ha tingut aquest canvi, hi havia entre els directius un ambient de satisfacció per l’aterratge i la bona rebuda a nivell territorial i polític.

Gortázar va insistir que la decisió es va prendre per motius «tècnics» i per protegir els interessos dels clients i garantir la pertinença a la zona euro. També va justificar que la decisió no passés el tràmit de l’aprovació de la junta general d’accionistes perquè «els accionistes ja estan ben representats al consell on es va prendre la decisió de forma unànime». Gortázar va admetre que la fuga de dipòsits després del referèndum de l’1-O va provocar una «intranquil·litat a l’alça». No va voler detallar l’«impacte negatiu» d’aquests moviments, però va recalcar que va ser petit i que després de l’anunci «s’ha parat i revertit; seguim a la via de creixement».

Gortázar va aprofitar per fer una crida a «la tranquil·litat» dels clients catalans, alguns dels quals han demanat tenir els seus comptes en altres comunitats, com ha passat «en tot el sector». «Donem facilitats, però no n’hi ha cap necessitat. Jo tinc pràcticament la totalitat del meu patrimoni a l’oficina de la Diagonal i dormo amb absoluta tranquil·litat», va assegurar.

Resultats rècord

Notícies relacionades

Gortázar va fer aquestes reflexions després de presentar els millors resultats trimestrals de la història de l’entitat, amb un benefici de 1.488 milions entre el gener i el setembre, el 53,4% més respecte al mateix període del 2016. Sense tenir en compte la contribució del BPI, el resultat hauria crescut el 34,8%. El marge financer, que reflecteix l’activitat bancària clàssica de pagar pels dipòsits i cobrar pels crèdits, va pujar a 3.550 milions, amb una alça del 15,2%. Altres palanques de creixement van ser els ingressos per comissions (+20%) i les activitats fora de balanç com les assegurances i els fons. 

Els clients del banc lusità han sigut també clau perquè CaixaBank hagi superat la barrera dels 350.000 milions en recursos gestionats de clients, amb un augment del 15,2%, que sense el BPI hauria sigut del 3,7%. «Crèiem en Portugal i els esdeveniments ens han donat la raó», va presumir Gortázar.