dades de l'INE
El PIB va moderar el seu creixement al 0,8% en el tercer trimestre
La taxa interanual es manté ancorada en el 3,1%
w-pib3-trim-2017
Ralentització, però amb un ritme encara elevat. L’economia espanyola va créixer el 0,8% en el tercer trimestre de l’any respecte als tres mesos anteriors, una dècima per sota de l’increment registrat entre abril i juny, segons la dada avançada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La taxa de creixement anual es manté així en el 3,1%, igual que en el trimestre anterior.
Encara que ja són 16 trimestres consecutius en positiu, l’última dada avançada per l’INE implica, no obstant, un alentiment del creixement, de les alces experimentades l’últim any, amb taxes del 0,7% en el quart trimestre de l’any passat, del 0,8% en el primer de l’actual exercici, i del 0,9% en el segon.
Si les dades es confirmen el 30 de novembre que ve, la taxa trimestral coincidiria amb l’avançada pel Banc d’Espanya el passat 28 de setembre. En qualsevol cas, el creixement no va acusar encara en el trimestre la desacceleració apuntada com a conseqüència de la tensió entre Catalunya i l’Estat. De fet, el Govern va revisar a la baixa en tres dècimes la previsió de creixement, però de cara al 2018, fins al 2,3%, en el pla pressupostari que va remetre a Brussel·les.
CICLE ECONÒMIC
En aquest document, l’Executiu central atribueix aquesta retallada en les estimacions «a la moderació del cicle econòmic», però també a «una contracció de la demanda interna com a conseqüència de l’impacte negatiu que està provocant en l’economia la incertesa derivada de l’actual situació política a Catalunya i de l’absència d’un instrument bàsic de política econòmica com són els Pressupostos Generals de l’Estat».
El mateix ha fet la Cambra de Comerç de Barcelona pel que fa a l’economia catalana, al reduir la previsió per a l’exercici que ve del 2,7% inicialment previst al 2,5%. Aquest escenari es produiria en el supòsit que el conflicte entre la Generalitat i l’Estat es resolgués a curt termini. En canvi, per a l’exercici actual, es manté el ritme de creixement, tot i la desacceleració prevista en el quart trimestre, gràcies a la inèrcia guanyada en la primera part de l’any.
Per al Banc d’Espanya, el ritme més baix de creació d’ocupació i de fluxos comercials, després del favorable comportament de la primavera, han sigut els responsables del «lleu alentiment» de la dada trimestral. Llavors, l’autoritat monetària ja va admetre, per primera vegada, que la tensió política a Catalunya podia afectar el creixement de l’economia.
Notícies relacionadesLa incertesa generada per les demandes d’independència ja és motiu evident de preocupació per a alguns inversors institucionals i agències de qualificació, i el Banc d’Espanya ha incorporat aquest factor de risc a les seves projeccions de creixement.
Així mateix, el Banc d’Espanya va considerar que el creixement ha continuat sustentat en la demanda nacional, mentre que el sector exterior (amb indicadors encara incomplets) hi ha contribuït positivament, tot i que menys que en el segon trimestre. El creixement seguirà sent intens en el factor treball, amb un moderat avanç dels costos laborals unitaris, encara que s’alentirà l’avanç de l’ocupació, amb una alça del 2,7% per a tot l’any. El Banc d’Espanya preveu que la taxa d’atur se situï en el 16,3% aquest any.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- L’obesitat es diagnosticarà amb el greix corporal i no sols amb l’IMC
- Fins que li doni la gana
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Comptes públics El Govern assumeix que no tindrà pressupostos: «No s’acaba el món ni cau Catalunya»
- Líder mundial Catalunya va realitzar 1.344 trasplantaments d’òrgans el 2024, el tercer millor any de la seva història
- El Govern i la Generalitat reactiven les comissions bilaterals i avancen en el finançament singular català
- Mercat laboral La bretxa salarial entre la gran empresa i la petita creix i ja supera els 440 euros al mes