MERCAT LABORAL A CATALUNYA
El salari mitjà cau per primera vegada en 10 anys, segons CCOO
La central alerta de la combinació de precarietat i falta de redistribució de la renda
undefined36232569 barcelona barcelon s 10 11 2016 sociedad foto para ilu161127135250 /
El salari mitjà ha registrat el seu primer descens en 10 anys a Catalunya. És una de les conseqüències del creixement desigual i marcat per la precarietat i la subocupació que s'han instal·lat de manera estructural en l'economia, segons denuncia CCOO de Catalunya. La central proposa revertir les reformes laborals i polítiques fiscals que redistribueixin millor les rendes.
La central, que ha presentat l'estudi 'La precarietat laboral frena l'economia a mitjà termini', apunta a les polítiques d'ajust i les reformes laborals com a principals responsables de la situació.
Qualitat de l'ocupació
Malgrat que els indicadors macroeconòmics suggereixen una sortida de la crisi, tant l'evolució dels salaris com la qualitat de l'ocupació que es crea i "l'extensió de la pobresa i la desigualtat" demostren que la recuperació i la riquesa que s'està generant "no arriben al conjunt de la ciutadania".
L'estudi destaca, al seu torn, que "no funcionen els mecanismes de redistribució. Recull les diferents advertències d'organitzacions nacionals i internacionals que alerten sobre la pèrdua de poder adquisitiu, "el caràcter estructural de la subocupació" i la "necessitat de recuperar la progressivitat fiscal gravant més les rendes més altes". Al seu parer, és necessari "potenciar el creixement inclusiu mitjançant una pujada dels salaris i la inversió en l'economia i en la població".
51,75 euros menys al mes
El salari mitjà a Catalunya s'ha reduït, amb una pèrdua de 51,75 euros mensuals, fet que suposa un descens del 2,6%. Si a això s'hi afegeix l'augment de la inflació del 0,1%, "la pèrdua de poder adquisitiu és del 2,7%, en un entorn d'inflació amb tendència a l'alça", per exemple en energia (la factura de la llum), "i que, en termes interanuals, al setembre estava en el 2,1%".
L'estudi de CCOO revela que el 76,5% dels treballadors catalans a temps parcial (328.000) van guanyar menys de 1.000 euros al mes, i el 50,9% dels que tenen contracte temporal van tenir un salari inferior a 1.299 euros, davant el 22,6% d'indefinits.
Les dades reflecteixen així mateix la bretxa de gènere, que es manté a prop del 25%, amb un salari mitjà dels homes de 27.514,05 euros anuals, davant els 20.946,56 euros de les dones.
Parcialitat indesitjada
També es destaca el pes que ha guanyat la "contractació parcial indesitjada", és a dir, la caracteritzada pels treballadors que tenen contractes de menys durada (en temps de treball) del que desitgen. Per exemple, malgrat reduir-se més l'ocupació (8%) que el nombre d'actius (5%), han baixat encara més les hores treballades (15%), de 124,4 milions el 2008 a 105,3 el 2016.
Als treballadors a temps parcial de manera involuntària s'hi han de sumar els treballadors "desanimats" i els inactius. En total, 783.711 persones pateixen un dèficit d'oferta en el mercat laboral.
Revertir les reformes laborals
Notícies relacionadesCCOO adverteix que "el deteriorament del mercat laboral pressiona sobre els salaris mitjançant la parcialitat involuntària, la rotació laboral, la sobrequalificació, els falsos autònoms i la devaluació de les condicions laborals".
A més de revertir les reformes laborals i polítiques fiscals encaminades a redistribuir millor les rendes, CCOO advoca per "un pla de xoc per a l'ocupació de joves i més grans de 55 anys", reforçar la negociació col·lectiva, augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros mensuals o "facilitar l'adaptació al canvi tecnològic mitjançant una educació i una formació professional i contínua d'alta qualitat", entre altres mesures.