EL DEBAT TERRITORIAL

La Quota basca enterboleix la negociació del finançament autonòmic

L'aprovació exprés del Concert basc causa greuge en les comunitats del PSOE

Motoro anuncia que el nou model de règim comú tindrà efectes el 2018

zentauroepp41053955 madrid 23 11 2017 pleno del congreso de los diputados  en la171123102759

zentauroepp41053955 madrid 23 11 2017 pleno del congreso de los diputados en la171123102759 / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Euskadi aconseguirà avui l’aprovació exprés de les seves lleis de Concert i de Quota Basca per al període del 2017 al 2021. Les lleis basques s’aprovaran al Congrés dels Diputats en procediment de lectura única –sense admissió d’esmenes– mentre que la resta de les comunitats autònomes, les de règim comú (totes, menys Navarra i el País Basc), hauran d’afegir un any més (i ja en són quatre) al retard en la renovació pendent del model de finançament del 2009.

La doble velocitat entre el finançament del País Basc i el de les autonomies de règim comú ha causat una gran irritació dins del PSOE amb els qual el Govern necessita pactar el nou model (els socialistes governen en vuit autonomies i la meitat dels ajuntaments). El PSOE no qüestiona l’aprovació de la quota per al País Basc, on el PSOE governa amb el PNB, però alguns barons, com la presidenta andalusa, Susana Díaz, critiquen que la seva tramitació no s’hagi fet en paral·lel a la reforma del finançament autonòmic.

EL CALENDARI

Mariano Rajoy es va comprometre davant la Conferència de Presidents a tenir un nou model de finançament autonòmic abans d’acabar el 2017 i ara es limita a expressar el seu desig de comptar amb un nou sistema «tan aviat com sigui possible», segons va dir ahir als passadissos del Congrés.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser una mica més precís que el seu president. Montoro va anunciar que la negociació del nou sistema començarà les setmanes vinents –«no dic mesos», va emfatitzar– amb l’objectiu «ideal» que ja pugui tenir efectes el 2018, quan s’aprovin els Pressupostos de l’Estat de l’any que ve.

Durant la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos, el ministre d’Hisenda va reiterar ahir el seu propòsit de presentar un projecte de comptes públics per a l’any que ve després de les eleccions catalanes del 21 de desembre, «a principis del 2018». Aleshores, el Govern espera que ja haurà deixat d’aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya i que el PNB es decidirà per fi a recolzar la tramitació pressupostària, sobretot després de l’aprovació exprés de les lleis del Concert i de la Quota basca aquest mateix dijous. L’objectiu és que els comptes de l’Estat estiguin aprovats durant la primera part del 2018, «amb caràcter retroactiu» des de l’1 de gener. I, segons el ministre, el que seria «ideal» seria que els Pressupostos del 2018 ja «continguessin els elements fonamentals del nou sistema de finançament autonòmic» i del local.

De moment, demà finalitzarà la presentació d’al·legacions per part dels governs autonòmics a l’informe sobre reforma del finançament autonòmic presentat el juliol passat per un comitè d’experts. Les al·legacions seran processades per un Comitè Tècnic Permanent d’Avaluació al qual tots els governs autonòmics, menys Catalunya, han enviat un representant. Aquest comitè té com a missió elaborar un informe que ha de ser presentat les pròximes setmanes al Consell de Política Fiscal i Financera. A partir d’aquí començarà la negociació del nou model.

ANDALUSIA I VALÈNCIA

L’anunci de Montoro sobre una negociació imminent dona resposta a la pressió creixent exercida pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. En el fons, Sánchez no ha fet sinó traslladar al Govern les queixes de la presidenta andalusa, Susana Díaz, i dels presidents valencià, Ximo Puig; d’Astúries, Javier Fernández, i de Castella-la Manxa, Emiliano García Page.

Notícies relacionades

El PSOE va celebrar dilluns la seva executiva federal a València i des d’allà Sánchez va llançar a Rajoy la petició de fer una proposta de finançament abans de final d’any i l’oferta socialista d’«obrir un procés de negociació». Ahir, Sánchez va realitzar una ronda de trucades a tots els barons socialistes per reforçar la posició comuna a favor d’exigir a Rajoy una proposta de finançament abans d’acabar l’any, informa Juan Ruiz. La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, es va veure en la necessitat d’haver de negar que hi hagi una rebel·lió entre els barons socialistes. Vist així, l’anunci de Montoro sobre una negociació imminent es pot interpretar com un gest del Govern després de la disposició de Sánchez a negociar el model.

Ciutadans sí que fa una crítica profunda a les lleis del Concert i de la Quota Basca que seran votades avui al Congrés dels Diputats. El grup parlamentari de C’s ha presentat una esmena a la totalitat d’aquestes lleis en què es critica tant l’«opacitat» en la tramitació parlamentària (lectura única, sense possibilitat d’esmenes), com la seva «inoportunitat política» (C’s creu que s’hauria d’haver donat prioritat a la reforma del finançament autonòmic) i el contingut de les normes. Segons Ciutadans, el que s’ha pactat entre el PNB i el Govern aprofundeix en els «privilegis» del País Basc, amb un «sobrefinançament» dels seus serveis públics a costa de la resta de les comunitats autònomes.