SECTOR VINÍCOLA

Nova batalla per la terra del cava

La DO a Catalunya pretén limitar l'elaboració en altres zones d'Espanya

zentauroepp41112572 requena cava valencia171203193003

zentauroepp41112572 requena cava valencia171203193003 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La nova guerra del cava no s’està desenvolupant en els lineals dels supermercats ni als cellers, ni tan sols té el mateix espumós com a principal protagonista. És una batalla per la terra, es lliura aquests dies als despatxos i com a molt tard s’ha d’acabar divendres el divendres 15 de desembre. 

El Consell Regulador de la DO Cava ha demanat al Ministeri d’Agricultura, el competent a l’haver-hi diverses autonomies implicades, que limiti del tot i durant els pròxims tres anys el nombre de noves hectàrees que es poden dedicar a cultivar raïm per a cava. I el ministeri ho ha admès, tot i que falta la decisió final després de les al·legacions. La proposta, la tercera que es fa en els últims anys en aquest sentit, és que només es pugui incrementar l’extensió en 0,1 hectàrees en aquest trienni i es basa en un informe de les universitats de la Rioja i Rovira i Virgili.

Requena, segona potència

Actualment, n’hi ha 36.000 hectàrees, de les quals 29.000 es troben a Catalunya. La resta són principalment a la localitat valenciana de Requena, on hi ha unes 4.000 hectàrees, i a l’extremenya d’Almendralejo, en la qual n’hi ha unes 1.400, que són les que estan presentant batalla contra aquesta petició. Per exemple, la Generalitat Valenciana, en les seves al·legacions ha demanat una quota de 1.500 hectàrees per a aquest període.

La Junta d’Extremadura estudia fins i tot demanar que s’inscriguin directament totes les hectàrees que hi ha dins de la denominació d’origen. El 2016, la venda de cava extremeny va pujar gairebé el 40%. Emilio Expósito, propietari de Dominio De la Vega i president de l’associació que reuneix els vuit elaboradors de cava de Requena, explica a EL PERIÓDICO que hi estan «en contra per tractar-se d’una mesura dràstica» que els perjudica especialment per ser un punt en expansió. L’any passat, les vendes de cava valencià van créixer el 12%; aquest any esperen que ho facin el 15% i superar els set milions d’ampolles venudes, tot i que el 30% seran per exportar. «No estem en contra que es limiti, però una mesura com aquesta no es pot adoptar de la nit al dia perquè ja hi ha qui ha arrencat vinyes de vi per plantar-ne de cava», adverteix. 

Aquest mateix any està prevista la transformació de mig miler d’hectàrees. Expósito assenyala que «la regulació ha de ser progressiva» i que la solució al conflicte hauria de passar per «negociar un termini, un terme mitjà que permeti a qui ha iniciat una inversió no veure’s perjudicat». «Si la mesura es pren a tres anys vista ningú se sentirà amenaçat».

A més, assegura que tot i que convé vigilar-ne la producció perquè un augment desmesurat no origini una caiguda en els preus, no hi ha dades que avancin aquest escenari. «Aquest any, els preus han pujat per la sequera, però en els quatre o cinc anys anteriors, que van ser normals, els preus es van mantenir o van pujar lleugerament. La por a la superproducció és lògica, però ara mateix no es dona el cas», afirma. «Hi ha d’haver un equilibri, però no s’ha d’adoptar una mesura així amb caràcter immediat», recalca.

Al marge del procés

Notícies relacionades

Expósito diu que estan convençuts que la mesura que planteja el Consell Regulador, controlat pels productors catalans al ser els que més produeixen, no té relació amb el procés independentista. Ve d’enrere, recorda. «No crec que hi hagi cap relació, és simplement un tema econòmic. Uns viticultors veuen perillar els seus ingressos i prenen una decisió que en la meva opinió és completament equivocada», resumeix. No pensa de la mateixa manera Cristóbal Aguado, president de l’associació d’agricultors AVA Asaja. «Té una relació directa amb el conflicte suscitat al voltant de les tensions secessionistes a Catalunya i a l’efecte negatiu que poden exercir sobre les vendes de cava català a la resta d’Espanya. Però no és just que pretenguin que altres en paguin els plats trencats», va afirmar recentment. Aquesta postura contrasta amb la dada que els productors de Requena només consumeixen la meitat dels 13 milions de litres de base de cava que es fan a la població, així que podrien doblar la seva producció només amb aquest excedent.

Expósito, en canvi, no creu que hi hagi un boicot al producte català com a tal. «No hi ha dades que demostrin que hi ha hagut aquest boicot. Una cosa és que algú a nivell personal vagi a un supermercat i esculli un cava i no un altre, però això no és significatiu. Ni s’ha produït, ni passarà», augura. I en qualsevol cas, es mostra totalment en contra de la iniciativa. «Estem totalment en contra de qualsevol boicot. Nosaltres volem créixer per les característiques del nostre producte. Una cosa com aquesta no és bona per a ningú i distorsiona el mercat», lamenta.