Estat del benestar
El Govern proposa calcular la pensió amb tota la vida laboral voluntàriament
Báñez reconeix que beneficiaria treballadors amb cotitzacions molt altes a la meitat de la trajectòria professional
CCOO i la UGT no veuen que aporti solucions a la sostenibilitat del sistema de la Seguretat Social
baezrajoy
El debat està servit encara que es desconeix si tindrà una resolució i quan. La qüestió gira al voltant de la possibilitat que els futurs jubilats puguin ampliar a tota la vida laboral el període de càlcul de la pensió període de càlcul de la pensióde forma voluntària. La idea l'ha posat al damunt de la taula la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, en una entrevista a TVE, sense que el tema s'hagi plantejat formalment en la comissió del Pacte de Toledo.
De moment, la proposta de Báñez ha servit per retirar el focus de la que va fer fa una setmana la direcció del PSOE i el seu secretari general, Pedro Sánchez, per promoure un impost als bancs que serveixi per finançar les rendes de la gent gran.
En una assemblea de militants a Lleó, el líder socialista ha replicat a la ministra que la precarietat de l'ocupació que es crea i els baixos salaris que es paguen són la llavor d'unes pensions escanyolides en el futur. "No és només el nombre d'anys que cotitzes, si no pel tipus de contracte que cotitzes", ha subratllat.
Per Sánchez el primer pas és la derogació de la reforma laboral del PP que "ha precaritzat el mercat laboral, es cobren menys sous, les cotitzacions són inferiors i el dèficit, estructural".
L'objectiu del PP, segons Sánchez, és "destruir" les pensions públiques "a favor" de les privades en contestació a Celia Villalobos, presidenta de la comissió del Pacte de Toledo, que aquest matí demanava a les persones de més 45 anys que estalviessin dos euros al dia per a la jubilació.
Els sindicats majoritaris CCOO i UGT consideren que la iniciativa del Govern central no és viable excepte si l'afectat té total llibertat per triar el període de cotització. "No solucionarà" la crisi de finançament de la Seguretat Social, ha dit María Carmen Barerra, secretària de política social de la UGT. A més, dubten de les bones intencions de Báñez fins al punt que Unai Sordo ha qualificat la idea de "proposta de Telediario", pel curt recorregut que se li augura.
Acabar amb la pujada mínima
"S'ha d'actuar sobre els ingressos, per millorar-los, i les despeses, així com revertir els efectes negatius dels dos índexs" de revalorització i de sostenibilitat de la reforma del 2013, ha replicat Sordo. Les centrals no cediran en aquesta petició que és la que limita la pujada de les rendes de la gent gran al 0,25% anual.
Els grups parlamentaris de l'oposició han rebut la proposta del Govern central amb escepticisme i una certa perplexitat, ja que no ha sigut plantejada en la comissió del Pacte de Toledo, segons fonts coneixedores de la situació. Probablement ho farà el PP com una més de les seves recomanacions i una carta negociadora davant les de l'oposició.
La comissió té un pla de treball intensiu per presentar cap a Setmana Santa (amb un any de retard) una sèrie de propostes per a la reforma del sistema, unes d'acordades per unanimitat i altres amb grans discrepàncies entre el Govern i l'oposició en què tindrà una importància vital les aliances polítiques de cada part ja que, de moment, l'Executiu està en minoria.
Els afavorits
Durant una entrevista al canal 24 horas de TVE dilluns a la tarda, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social va destacar que "alguns treballadors han tingut cotitzacions molt altes al principi o a la meitat de la seva vida laboral" però que després tenen una pensió baixa. Es tracta, va aclarir Báñez, dels que han sigut acomiadats per expedients de regulació d'ocupació (ERO). Davant els problemes que les empreses posen a la contractació de més grans de 50 anys, han passat a exercir una activitat com a autònoms, cotitzant el mínim a la Seguretat Social al final de la vida laboral.
"Estem pensant que es pugui tenir en compte, no els últims anys de cotització, sinó fins i tot poder triar durant tota la carrera laboral perquè milloraria la pensió futura", va dir Báñez i va afegir: "Veurem si veu la llum".
El marc legal actual
Notícies relacionadesDes del 2013 va començar a augmentar gradualment de 15 a 25 anys el període de còmput per calcular la pensió de jubilació, d'acord amb el que estableix la reforma de les pensions acordada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i els agents socials el 2011. Aquest any es calcularan les pensions sobre les bases de cotització dels últims 21 anys d'activitat del treballador. El 2022 s'arribarà als 25 anys.
Sempre que es debat sobre el futur de les pensions es presenten propostes perquè el càlcul es faci sobre tota la vida laboral. Els sindicats s'hi han oposat fins ara perquè la majoria dels pensionistes tenien sous i cotitzacions molt baixos. El problema per a la sostenibilitat del sistema, si no té ingressos de l'Estat, és que els actuals jubilats tenen bases de cotització més elevades i més pensió, una tendència que s'ha trencat amb la crisi que ha destruït l'ocupació dels treballadors de més edat. La proposta de la ministra milloraria el retir d'aquests últims però suposaria un gran desemborsament del sistema de protecció que està en dèficit.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034