menys de 83 punts

La prima de risc espanyola, en mínims des del 2010

L'agència de qualificació de riscos Fitch va elevar divendres la valoració del deute sobirà d'Espanya

guindosferran

guindosferran

3
Es llegeix en minuts

La prima de risc oferta als inversors pels bons espanyols amb venciment a 10 anys respecte als seus homòlegs alemanys se situava en l'obertura de les borses del vell continent aquest dilluns en 82,90 punts bàsics, el seu mínim des de l'abril del 2010. L'agència de qualificació de riscos Fitch va elevar divendres passat la valoració del deute sobirà d'Espanya a A- des de BBB+, amb perspectiva estable.

El diferencial entre el bo espanyol a 10 anys i el 'bund' s'estrenyia així des dels 98,70 punts bàsics del tancament de divendres passat fins als 82,90 punts bàsics. Al tancar el 2017, la prima de risc espanyola era de 114,80 punts bàsics. Per la seva banda, la rendibilitat oferta als inversors pels bons espanyols amb venciment a 10 anys baixava fins a l'1,39%, el seu nivell més baix des de principis del mes de desembre.

La qualificació de Fitch

Divendres passat, l'agència de qualificació creditícia Fitch va decidir elevar un esglaó la nota de solvència a llarg termini d'Espanya, fins a A- amb perspectiva estable, una millora amb la qual l'emissor sobirà recupera un grau d'inversió del qual no disfrutava des del 2012. L'agència ha aplaudit ara la reducció dels desequilibris macroeconòmics a Espanya, en gran mesura gràcies a la consolidació de la recuperació econòmica, i ha apuntat que, malgrat el "risc polític" associat al desafiament independentista a Catalunya, els seus efectes fins ara "han sigut molt limitats". Fitch segueix considerant "molt improbable" la secessió i aposta perquè hi haurà un acord que revisarà qüestions de finançament i contemplarà "més autonomia" per a Catalunya.

¿Què és la prima de risc?

La prima de risc és el sobrepreu que paga un país per finançar-se en els mercats. En concret, si es parla de prima de risc espanyola, la comparació es fa entre la rendibilitat dels bons a 10 anys espanyols i els bons a 10 anys alemanys. Aquesta diferència s'expressa en punts bàsics (entre una rendibilitat del 2% i del 4% hi ha un diferencial de 200 punts bàsics). Com més alt és el risc al país, més alta serà la seva prima de risc i més alt serà el tipus d'interès del seu deute. Amb una prima de risc més alta, els tipus d'interès oferts als inversors tendeixen a ser més elevats, i viceversa.

Crisi de la prima de risc

Notícies relacionades

En els pitjors moments de la crisi bancària la prima de risc va arribar als 500 punts bàsics. Els inversors exigien més rendibilitat al deute espanyol davant la por a un impagament d'interessos. Si el BCE es compromet a comprar deute, és segur que el compromís de pagament es complirà, de manera que les garanties ofertes pel Govern de Merkel i el Govern espanyol estan molt pròximes i la prima de risc es redueix.

Emissions de deute

L'Estat requereix finançament extern per tirar endavant projectes o fins i tot mantenir els pagaments per al seu funcionament. Per fer-ho emet títols de deute. Realitza les seves emissions a través de subhastes en el mercat primari de deute sobirà a un preu -el tipus d'interès- que varia en funció de la demanda o el termini de venciment dels títols, però que no canvia al llarg de la seva vigència. Això és important, ja que l'Estat coneix els seus costos de finançament i pot graduar la conveniència o no d'emetre títols en funció de la situació del mercat o la confiança dipositada pels inversors en el país en un moment donat. Els costos de finançament baixen amb una prima de risc petita, però l'atractiu dels títols es redueix també i és difícil col·locar els títols.