AUTOMÒBIL
Guindos demana a les parts que mirin d'aconseguir un acord a la planta Opel de Figueruelas
El termini marcat per l'empresa com a límit per arribar a un acord s'acaba avui
La direcció i el comitè d’empresa d’Opel Espanya van arribar ahir a la nit a un preacord sobre el conveni col·lectiu. Ho van aconseguir després de diversos dies de reunions i just en la jornada en què s’acabava el termini donat per PSA per aconseguir-lo. En cas contrari, el grup francès havia amenaçat amb paralitzar les seves inversions a la factoria, una de les indústries estratègiques a Aragó.
Segons van explicar fonts sindicals a Europa Press, les dues parts van firmar el preacord després de més de 10 hores de reunió. El text haurà de ser votat en referèndum pels treballadors.
El conveni, que afecta els treballadors d’Opel Espanya, la majoria de la planta saragossana de Figueruelas, és el primer a què s’enfronta la firma després de la seva compra per part de PSA. Les negociacions van començar a l’octubre.
El 22 de gener passat, els sindicats van decidir suspendre les negociacions fins que la direcció acceptés tractar cinc punts que la representació dels treballadors havia marcat com a prioritaris, entre els quals hi ha un pla industrial per assegurar la viabilitat de la planta els pròxims anys. En aquest context, PSA va anunciar la paralització del pla del nou Opel Corsa i descartava més inversions a la planta saragossana.
Encara que semblava que les negociacions s’havien trencat, gràcies a la mediació del Govern d’Aragó, divendres passat les dues parts van tornar a asseure’s a negociar i han mantingut reunions durant tot el cap de setmana. Ahir era la data límit marcada per PSA, el grup propietari d’Opel, perquè direcció i comitè d’empresa negociessin les condicions laborals. PLUSOS I SALARIS
La proposta rebutjada el cap de setmana recollia un 10% de rebaixa en plusos, congelació salarial el 2018 i el 2019 i alça del 50% de l’IPC el 2020, el 2021 i el 2022 i de rebaixa d’una paga que tenen els treballadors al 50%.
També hi havia una sèrie de propostes sobre torns, hores extres obligatòries o l’eliminació del plus de calendaris especials. Sí que posava a sobre de la taula un pla industrial i models en el cas d’arribar a un acord competitiu, encara que sense concretar els models, i sí que reprendria en el contracte de relleu per als nascuts el 1957. Aquests són dos dels cinc punts que els sindicats havien acordat com a prioritaris en la negociació.
NOTÍCIES POSITIVES
El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar ahir que, encara que la situació no és senzilla, esperava «notícies positives» de les negociacions. En declaracions als mitjans abans d’intervenir en un acte del Consell General d’Economistes, Guindos va apuntar que el Govern segueix les negociacions «molt de prop».
Notícies relacionades
Per la seva part, el president del Govern d’Aragó, el socialista Javier Lambán, va reclamar un pacte «pel bé de la comunitat autònoma» i va apel·lar a la «serenitat de les dues parts negociadores per arribar a un acord. El cap de l’Executiu aragonès va recordar, en aquest sentit, que sempre han demostrat «molta capacitat d’entesa».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia