Sentència

El TSJC reconeix que l'amiant va causar la mort d'un treballador de Roca

El tribunal considera que l'exposició a l'asbest va ser determinant per al desenvolupament d'un mesotelioma pleural

Trossos d’uralita, elaborada amb fibres d’amiant. 

Trossos d’uralita, elaborada amb fibres d’amiant.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut com a malaltia professional provocada per l'exposició a l'amiant el mesotelioma pleural que el 2015 va causar la mort d'un extreballador de la fàbrica Roca Sanitari de Gavà. En la sentència, el TSJC confirma un error del jutjat social número 32 de Barcelona, que establia que la mútua de l'empresa Roca Sanitari era responsable de la malaltia que va causar la mort del treballador -representat pel bufet d'advocats Col·lectiu Ronda- i obligava a pagar a la seva viuda una prestació derivada de malaltia professional.

La sentència reconeix que, en l'àmbit mèdic, es considera que la causa principal del mesotelioma pleural és el contacte i la inhalació del pols d'amiant, un material que Roca Sanitari va importar entre els anys 1965 i 1970. A més, l'alt tribunal català reconeix que entre 1970 i 2001, un any després que la Unió Europea prohibís l'ús d'amiant, Roca Sanitari va fabricar sabates de fre de ferrocarril, unes peces que principalment es confeccionaven amb aquell material considerat tòxic.

Notícies relacionades

Segons manté la sentència, fins al desembre del 2004 Roca Sanitari utilitzava juntes d'amiant per fabricar diferents components d'aixetes i, entre els anys 1965 i 1970, va ser importadora d'aquest material.

Al llarg de tota la seva vida laboral, afegeix la sentència, l'operari mort va estar treballant en diferents seccions de Roca Sanitari; per això conclou que va ser l'exposició a l'amiant l'origen de la incapacitat permanent absoluta que se li va reconèixer el 2014 i que, un any després, va provocar-li la mort.