impostos
El fiscal demana 4 anys de presó per al ciutadà que més deu a Hisenda
Agapito García Sánchez figura en la llista de morosos del fisc amb un deute de 17 milions
Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona. /
La Fiscalia de Madrid demana quatre anys de presó per un frau de milió i mig d'euros per a l'empresari Agapito García Sánchez, que figura a la llista de morosos d'Hisenda llista de morososHisenda com l'espanyol que més diners deu a les arques públiques.
Concretament, García Sánchez devia 17 milions d'euros a Hisenda a 31 de desembre del 2016, segons la llista de morosos que va fer pública l'any passat l'Agència Tributària.
Ara, la secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid ha remès un escrit al Jutjat d'Instrucció número 27 de la capital en què sol·licita una pena de quatre anys de presó per a l'empresari per defraudar 1.583.182,41 euros en concepte d'IRPF el 2009.
De la mateixa manera, demana que se li imposi una multa de 4.749.547,23 euros (el triple del que ha defraudat) i que indemnitzi l'erari públic amb milió i mig d'euros.
Segons ha informat el ministeri públic, l'escrit de la Fiscalia sosté que l'acusat va actuar "amb la finalitat de disminuir substancialment la quantitat a ingressar a l'erari públic en concepte d'IRPF", i descriu el presumpte frau en diversos apartats.
El primer al·ludeix a la venda el 7 d'abril del 2009 de 359.999 accions de la societat Inversiones Intermarkets Sicav per un import de 4.112.078,88 euros, amb la qual cosa va registrar un increment patrimonial de 512.083,88 euros.
Aquestes accions eren propietat d'Agapito García ja que ell mateix les havia transmès des de la seva societat PM-ADS en el moment en què es va extingir el 2007, segons la Fiscalia.
La venda va ser realitzada per ordre de l'empresari a l'Agència de Valors M&G, que al seu torn la va transmetre al Banc de Santander, que va procedir a la venda i a la liquidació corresponent, segons el relat fiscal, que detalla que a més, pocs dies abans de l'ordre de venda, es van realitzar nou extraccions d'efectiu de Banif firmades per Agapito García per un total de 3.900.000 euros.
Va ser precisament en aquest compte on un dia més tard de la venda -el 8 d'abril del 2009- es van ingressar 4.112.073.78 euros derivats de les accions de la Sicav.
El segon apartat de l'escrit d'acusació se centra en un préstec que va percebre l'acusat el 2009 de la seva societat Mirador de la Dehesa SL i que pujava a 2.663.500 euros.
El crèdit va ser cedit per Mirador de la Dehesa SL a Inver PM SL, de la qual és soci únic Agapito García i, segons la Fiscalia, va haver d'integrar-se en la base imposable de l'IRPF.
15.000 euros mensuals
El tercer motiu que recull l'acusació argumenta que mitjançant un contracte subscrit el 6 de novembre del 2009 entre Agapito García i un altre professional, Juan Luis Rivero, es va establir que l'acusat comencés a percebre 15.000 euros mensuals des de l'1 de setembre a través de quatre societats de les quals era accionista únic.
I assegura que aquests 60.000 euros havien de ser imputats a la base imposable de l'IRPF del 2009.
Notícies relacionadesPer últim, la Fiscalia subratlla que tres societats que el 2009 formaven part del grup en què Agapito García era accionista majoritari (Mirador de la Dehesa, Inver PM i Valores Pirineos 2 S), van realitzar una sèrie de cessions de crèdits compensats amb deutes que estaven registrades en el compte "Desemborsaments pendents sobre accions".
En la pràctica, segons la Fiscalia, es va produir una condonació de deute a Agapito García.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia