propietat intel·lectual

Espanya registra un rècord de peticions de patents europees

El CSIC, la Fundació Tecnalia i Esteve encapçalen el rànquing per peticions

Una firma xinesa, Huawei, lidera per primera vegada la classificació d'empreses

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En auge. El nombre de patents europees sol·licitades per empreses i institucions espanyoles va créixer l’any passat el 7,4%, fins a les 1.676. La xifra, facilitada per l’Oficina Europea de Patents (OEP), és la més gran registrada fins a l’actualitat. 

Es tracta del tercer exercici consecutiu a l’alça que recull l’informe anual 2017 de l’OEP. Gràcies a aquesta evolució, Espanya no només aconsegueix un creixement per sobre de la mitjana de la Unió Europea (2,6%), sinó que aconsegueix situar-se entre els països europeus que  augmenten més, només superat per Àustria i Dinamarca.

A aquesta evolució d’aquestes patents, que donen cobertura en un total de 38 països, hi han contribuït els centres d’investigació públics i privats i les institucions científiques. Els quatre primers llocs en peticions per part d’empreses i entitats espanyoles els van ocupar el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb 43 sol·licituds, seguit de la Fundació Tecnalia Research & Innovation (27), Esteve (26), la Universitat Autònoma de Barcelona (26) i Telefónica (26), seguida per Repsol (20), Autotech Engineering (14) i Seat (11).

En conjunt, l’Oficina Europea de Patents, amb seu central a Munic, va rebre prop de 166.000 sol·licituds de patents europees el 2017, cosa que suposa un increment del 3,9% comparat amb el 2016 i una nova xifra rècord. Un altre exercici més es va produir un fort increment de les sol·licituds procedents de la Xina (de més del 16,6%), que va ocupar el lloc  a Suïssa en creixement i es va situar cinquena, darrere dels EUA, Alemanya, el Japó i França.

La química orgànica fina i la maquinària electrònica van ser les tecnologies més importants en l’apartat de sol·licituds, amb un creixement del 51,6% (i un total de 138 peticions) i del 76,6%, respectivament. Els van seguir els productes farmacèutics.

Dintre d’Espanya, Catalunya va ser líder en sol·licituds, amb el 37,6% del total, en comparació amb el 35,1% de l’any anterior (633 sol·licituds, +15,7%), seguida de la Comunitat de Madrid (amb una quota del 19,3%, en disminució respecte del 20,6% de l’any anterior) i del País Basc (12,6%, en disminució davant  una quota de 13,4%).

A Catalunya, a més d’Esteve, la Universitat Autònoma i Seat van destacar Germans Boada (9), Fico Triad (8), Vall d’Hebron Institut de Recerca (8), l’Institut de Ciències Fotòniques (8), Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (8), Interquim (8), Zobele Espanya (8), Almirall (7), Medichem (7), Química Sintètica (7) i Universitat Politècnica de Catalunya (7).

El creixement més gran entre les comunitats de més extensió es va registrar a Andalusia (+52,4%). Barcelona lidera el rànquing de ciutats, amb 565 sol·licituds de patent (+16,7%) davant de Madrid (326, +1,6%).

La majoria dels països europeus van presentar un nombre més gran de peticions de patents a l’OEP el 2017. A escala global, la tecnologia mèdica segueix sent el sector que compta amb un nombre més elevat de demandes de patents a l’OEP (arriba al 6,2%), novament seguida per la comunicació digital i la informàtica.

Per primera vegada en la història de l’OEP, una empresa xinesa –Huawei– ostenta el primer lloc, al comptar amb el nombre més gran de sol·licituds de patent a l’OEP.  Siemens va escalar del sisè al segon lloc, seguida de LG, Samsung i Qualcomm.

Notícies relacionades

El rànquing de les 10 primeres empreses amb més demandes de patents a l’OEP es compon de quatre companyies europees, tres dels EUA (Qualcomm, United Technologies i Intel), dues de Corea (LG i Samsung) i una de la Xina (Huawei).

A més hi ha dues empreses alemanyes (Siemens i Robert Bosch), una d’holandesa (Philips), una de sueca (Ericsson).