canvis en el cava
Freixenet ven a Henkell el 50,7% del capital
La firma alemanya va arribar a valorar la companyia en 500 milions d'euros
Freixenet ja té comprador. Aquest divendres a la tarda es formalitzarà un acord de venda del 50,7% del capital de la companyia més internacional del cava català al grup Henkell, que passarà de ser una firma familiar a ser nominalment alemanya. Segons fonts consultades per aquest diari, l'acord final amb la filial del grup alemany Dr. Oetker es firmarà aquesta tarda i ha depès en l'última recta de la negociació de la fixació del preu, com a conseqüència de la dificultat de valoració dels actius d'aquest grup centenari, que exporta el 80% de la seva producció. Aquests actius inclouen, a més dels usuals immobles i terrenys, la marca i el valuós patrimoni en forma d'existències. Aquestes existències han sigut de valoració especialment complexa.
Les famílies Hevia i tres branques de la família Bonet han acceptat la cessió de la majoria accionarial de la companyia, requisit fonamental per a l'operació. El president d'honor del grup cavista, José Ferrer, primer accionista amb el 42% del capital, i José Luis Bonet, actual president de Freixenet, de la Fira de Barcelona i de la Cambra d'Espanya, han decidit de moment no vendre les seves accions, però el seu paper a la companyia haurà de canviar amb la venda.
La valoració de la companyia ha sigut establerta en l'entorn dels 440 milions d'euros, i per tant la xifra a aportar seria de prop de 220 milions d'euros, segons publica La Vanguardia, encara que fonts de l'empresa han advertit aquest divendres que aquesta xifra podria variar. Henkell va presentar una oferta formal per a la compra de Freixenet el novembre del 2017. Henkell estava disposat a adquirir el 58% de l'accionariat en mans de les branques familiars Hevia Ferrer i els Bonet Ferrer. Els Hevia Ferrer es van mostrar disposats a vendre la seva part, mentre que els quatre germans Bonet Ferrer estaven dividits. Els Ferrer no volien vendre la companyia i estaven disposats a exercir el seu dret de tempteig igualant l'oferta de Henkell i convertir-se en accionistes únics de Freixenet. Però per fer-ho necessitaven finançament, i per això van arribar a negociar un crèdit amb la banca. L'oferta inicial de Henkell va valorar l'empresa en uns 500 milions d'euros, encara que d'aquest import se n'hauria de descomptar el deute de l'empresa, que ronda els 300 milions. Finalment, i davant la falta d'altres ofertes convincents, l'oferta de Henkell ha sigut a la baixa, però assumirà el 50,7% del capital.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia