protesta al carrer
Els de maig del 68 demanen una pensió digna
Es van apuntar a una revolució en els anys de la seva joventut i han decidit tornar a la càrrega per canviar una realitat que els ha donat l'esquena
zentauroepp42555637 pensionistas180317184654
Segueixen al peu del canó. O com fa l’Enric, l’speaker que va guiar des dalt d’una camioneta les milers de persones que van anar ahir a la manifestació convocada per la Marea Pensionista, no s’amaguen en el seu teòric retir: «Es pensaven que ens tenien ficats als casals. Es pensaven que estàvem al parc jugant a la petanca, però no, no i no. Aquí estem els del Maig del 68, una vegada més al carrer».
Ahir va sonar com si fos veritat. Com si aquella generació que va pretendre fer una revolució hagués tornat a aixecar les llambordes de la calçada. Encara que també és cert que ahir no hi havia llambordes. Sí que hi havia molta indignació: «És una resposta a una indignitat: que es creguin que les pensions són una almoina. I no són una almoina. Les pensions són un dret guanyat i pagat per tots vosaltres», bramava des dalt de la furgoneta.
L’Enric va deixar clar a les més de 30.000 persones –segons la Guàrdia Urbana; 100.000, segons els organitzadores– que van expressar el seu rebuig a l’estratègia del Govern que eren allà per canviar la llei. «Tenim capacitat per canviar aquesta societat que no ens agrada. Som gent que s’ha foguejat al carrer», cridava amb vitalitat rockera.
Vocalia i lideratge
Vocalia i lideratge no són sinònims en el cas de la marea pensionista: el segon paper li toca a Domiciano Sandoval, líder veïnal del barri del Clot de Barcelona i, des de fa cinc anys, de la Marea. Responia a la pregunta sobre per què cal mobilitzar-se: «El que volen és carregar-se el sistema per donar-l’hi a la banca. I això és el que no pensem permetre», va dir. La situació del país no està en condicions d’assumir un sistema de pensions privat, va afegir. Amb les reformes laborals que hi ha hagut a Espanya, que han deixat desregulat el mercat de treball, amb salaris de misèria, «no sé com es plantegen fer un sistema de pensions privat», va afegir.
Els pensionistes lamenten que el sistema privat obtingui desgravacions fiscals de més de 2.000 milions d’euros a l’any, quan aquets diners podrien destinar-se a les públiques. També que el Pacte de Toledo hagi contribuït a sostreure més de mig bilió d’euros de la Seguretat Social. I que d’aquí s’hagi passat a una reforma laboral que ha produït contractes precaris, a més de pensions miserables. «M’he passat tota vivint molt just, des que tenia 14 anys. I en tinc 69. Això és una vergonya: cobrar un pensió de 690 euros amb 44 anys cotitzats i que no m’arribi per viure, comptant amb els meus nets i la meva filla», mostrava la seva indignació Juan Porras.
I és que cap dels presents a la manifestació d’ahir tenia motius per no creure’s les paraules de l’Antoni Barberà, un metge amb una llarg historialen el moviment social: «Les pensions miserables perjudiquen greument la salut. És públic i notori que el que determina la salut no és només el sistema sanitari; és tenir feina, és l’estabilitat laboral, és tenir pensions dignes».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"